ТРОПІЧНІ ЛІСИ ФІДЖІ

Острів Тавенуї. Фіджі. Джерело: http://www.seaman.com
Острів Тавенуї. Фіджі. Джерело: http://www.seaman.com

Андрій М. ЗАМОРОКА

На південному заході Тихого океану, у мілкому кораловому морі Коро, розсіяні 322 острови Фіджі. З них всього лише 106 заселені людьми, а решта є прихистком дикої природи. Ці малесенькі клаптики суші у безмежному океані вкриті густими тропічними лісами, які вражають багатством живих форм. Це найбагатші лісові екосистеми у всій Океанії.

Мапа островів Фіджі (для збільшення клацніть по малюнку). Джерело: http://www.wikimedia.org
Мапа островів Фіджі (для збільшення клацніть по малюнку). Джерело: http://www.wikimedia.org

Понад 20 мільйонів років тому, на передовому краї австралійської континентальної плити, потужні вулканічні виверження породили два найбільші острови Фіджі – Віті Леву і Вануа Леву, довкола яких утворилась величезна кількість дрібних острівців, рифів, підводних скель і ґайотів. Наймолодший з них – це острів Тавенуї, що виник після виверження вулкану близько 2-х тисяч років тому. Вулкани і по нинішній день вивергаються у зоні зіткнення тихоокеанської та австралійської тектонічних плит і продовжуватимуть у наступні мільйоноліття. Австралія поволі наповзає на океанічне ложе, заставляючи тихоокеанську плиту занурюватись у мантію Землі, яка виштовхується у вигляді магми по величезних тріщинах і розломах земної кори. Однак, не усі острови реґіону є такими молодими, наприклад один із островів сусіднього архіпелагу Тонґа – острів Еуа, на рівні із Новою Зеландією і Австралією, є уламком суперматерика Ґондвана, про що свідчить незвичайна флора і фауна цього острова. Вчені впевнені, що саме з нього в Океанії розповсюдились, вимерлі у інших реґіонах Землі, види. Вважається, що близько 5-ти млн. років тому Еуа і Віті Леву розміщувались значно ближче, відповідно з першого на другий міґрувало багато видів рослин і тварин.

Острів Вануа Леву. Джерело: http://www.seaman.com
Острів Вануа Леву. Джерело: http://www.seaman.com

Практично зразу, після затихання вулканів, острови Фіджі колонізували перші наземні організми: кокосові пальми, манґри, птахи, кажани, ґекони і комахи. Часті тропічні шторми і океанічні течії мільйоноліття за мільйоноліттям заносили на віддалений на 3000 кілометрів від найближчого материка – Австралії – архіпелаг тварин і рослин. Виживши у вирі тропічного шторму й довгій подорожі відкритим океаном, поселенці знаходили свій притулок на островах Фіджі. Тривала ізоляція видів-колоністів вплинула на їх подальшу еволюцію – кожен з них став прабатьком десятків і сотень нових видів, які є ендеміками архіпелагу. Декотрі з них заселяють всього один-єдиний острів і ніде більше на Землі не зустрічаються…

Краєвид затоки Савусаву, Вануа Леву, Фіджі. Джерело: http://www.seaman.com
Краєвид затоки Савусаву, Вануа Леву, Фіджі. Джерело: http://www.seaman.com

Фіджі вирізняються неймовірною строкатістю природних умов – від мілких коралових лагун із манґровими болотами, до високих і стрімких гір заввишки понад 1300 м. І усе це завдяки вулканам, що підняли над поверхнею океанічних вод цей далекий клаптик суходолу. Підвладні південно-східним вологим вітрам, Фіджі отримують величезну кількість опадів – від 5-и до 10-ти тисяч міліметрів у році. Причому найбільше дощів випадає на південно-східних схилах гір великих островів, а на північно-західних – всього 2,5-3 тис. мм впродовж року. Разом із вологими вітрами, впродовж січня–квітня, на острови приходять осінні тропічні шторми.

Усе багатство тропічних лісів Фіджі поділяють на три основні типи. Це рівнинні дощові тропічні ліси, які поширені до висот 400 м над рівнем моря; гірські дощові тропічні ліси – на висотах 400-600 м; вище 600 м розповсюджені туманні ліси. Загалом вчені виявили 1769 видів вищих судинних рослин, 23% з яких є ендеміками Фіджі.

Рівнинні тропічні ліси у Парку національної спадщини Боума, о.Тавенуї. Джерело: http://www.blomnahr.nl
Рівнинні тропічні ліси у Парку національної спадщини Боума, о.Тавенуї. Джерело: http://www.blomnahr.nl

Рівнинні дощові тропічні ліси Фіджі займають річкові долини великих островів, підніжжя гір і ущелини гірських потоків. Вони вражають своїм різноманіттям і багатством, тут зосереджено близько 1350 видів судинних рослин, що складає 75% всього флористичного різноманіття реґіону. Найбільш звичними і пануючими видами деревних видів у рівнинних дощових лісах Фіджі є Деґенерія вітійська (Degeneria vitiensis), Пандан Йошка (Pandanus joskei), Мирістика велика (Myristica macrantha), Ендіандра Ґілеспа (Endiandra gillespiei), Аґатіс гіллястий (Agathis macrophylla), Кальофіл вітійський (Calophyllum vitiense), Кальофіл новоебудський (Calophyllum neo-ebudicum), Канарій вітійський (Canarium vitiense) та Ґарцінія миртолиста (Garcinia myrtifolia).

Гірські тропічні ліси. Джерело: http://www.fijimahogany.com
Гірські тропічні ліси. Джерело: http://www.fijimahogany.com

Гірські дощові тропічні ліси Фіджі утворюють окремий пояс у діапазоні висот від 400 до 600 м, де середньорічні температури нижчі на 4-6°С, ніж на узбережжі. Здебільшого вони вкривають південно-східні схили гір, де випадає найбільше опадів. Гірські ліси Фіджі мають простішу структуру, аніж рівнинні, що зумовлено кам’янистістю вулканічного ґрунту і стрімкістю гірських схилів. Тому тут, у переважній більшості, домінують голонасінні такі як реліктові Подокарпи (Podocarpus spp.), окрім них до пануючих деревних видів належать Аґатіс вітійський (Agathis vitiensis), Кальофіл вітійський (Calophyllum vitiense), Ендосперм гіллястий (Endospemum macrophyllum), Мирістика каштанолиста (Myristica castaneifolia), Метрозидер коліна (Metrosideros collina).

Гірські туманні ліси із деревовидних папоротей. Джерело: http://www.botanic-garden.ku.dk
Гірські туманні ліси із деревовидних папоротей. Джерело: http://www.botanic-garden.ku.dk

Гірські вершини та хребти вище 600 м над морем вкриті туманними лісами утвореними деревовидними папоротями, де середньорічна кількість опадів складає 4,5 тис. мм, а температури 10-20°С. На нижчих висотах деревовидні папороті складають основу третього – нижнього лісового ярусу, а у туманних лісах – це перший ярус заввишки до 7-и метрів. Тут домінують Ціатеї (Cyathea spp.), Дизоксилюм ґілеспійський (Dysoxylum gillespianum), Гернандія меренговтійська (Hernandia moerenhoutiana), Макаранґа Сеємана (Macaranga seemannii), а також Фаґреї (Fagraea spp.), Сизиґіуми (Syzygium spp.) та Фрейцинетії (Freycinetia spp.).

Квіти Деґенерії трояндоквіткової (Degeneria roseiflora). Джерело: http://www.gigantopteroid.org
Квіти Деґенерії трояндоквіткової (Degeneria roseiflora). Джерело: http://www.gigantopteroid.org

Флора і фауна тропічних лісів Фіджі у значній мірі споріднена з іншими островами Океанії, Австралії, Нової Каледонії, Нової Зеландії та Нової Ґвінеї. Наприклад, понад 90% усіх родів рослин, що поширені на Фіджі, також зустрічаються й на Новій Ґвінеї, 75% – на островах Нової Каледонії й 65% – в Австралії. Проте, вони відрізняються високим рівнем ендемізму, що дозволило екологам виділити тропічні лісові екосистеми в окремий екореґіон островів Фіджі, Валіс та Фотуна. Зокрема, тут розповсюджені дуже примітивні покритонасінні дерева, які належать до реліктової та ендемічної родини Деґенерацієвих (Degeneraceae) – Деґенерія вітійська (Degeneria vitiensis) та Деґенерія трояндоквіткова (Degeneria roseiflora). Окрім того усі 24 автохтонні фіджійські пальми є ендеміками островів, що робить Фіджі у цьому відношенні найбагатшим “пальмовим” реґіоном. Слід зауважити, що 8 видів пальм перебувають під загрозою вимирання, особливо Неоветхія Сторка (Neoveitchia storckii), якої залишилось всього 200 дерев на острові Віті Леву… Ендемізм на Фіджі досягає надзвичайного рівня, наприклад на вершині гори Касі, що на острові Вануа Леву, виявлено 8 ендемічних рослин, котрі більше ніде не зустрічаються, окрім цієї вершини!

Іґуана смугаста (Brachylophus fasciatus) - ендемік островів Фіджі. Джерело: http://www.gigantopteroid.org
Іґуана смугаста (Brachylophus fasciatus) - ендемік островів Фіджі. Джерело: http://www.gigantopteroid.org

Фіджі є східною межею поширення амфібій у Тихому океані – на островах, що розташовані східніше, жаби уже не трапляються. Зокрема тут наявні два ендемічні види жаб – фіджійська земляна жаба (Platymantis vitianus) та фіджійська деревна жаба (Platymantis vitiensis). Окрім того на Фіджі наявна лише одна наземна змія Оґмодон вітійський (Ogmodon vitiensis). З 27 видів горобцеподібних Фіджі 3 є ендемічними, окрім них у тропічних лісах поширено 3 види папуг, 4 види голубів, які також є ендеміками островів. Ендемічними також є 2 види іґуан: вітійська (Brachylophus vitiensis) та смугаста (Brachylophus fasciatus). Найцікавішим є той факт, що іґуани наявні лише на островах Фіджі і Тонґа, вчені вважають, що вони потрапили сюди із Південної Америки. Із автохтонних ссавців поширені кажани, які також є ендеміками, наприклад, мавполиций фруктовий кажан (Pteralopex acrodonta) чи кажан-мастиф (Tadarida jobensis). Інші ссавці на Фіджі потрапили разом із полінезійськми та меланезійськми поселенцями близько 3300-4000 років тому, а у період великих ґеографічних відкриттів ще й з європейцями.

Узбережжя Фіджі, саме тут знімали еротичний фільм "Повернення у блакитну лагуну". Джерело: http://www.blomnahr.nl
Узбережжя Фіджі, саме тут знімали еротичний фільм "Повернення у блакитну лагуну". Джерело: http://www.blomnahr.nl

Тропічним лісам Фіджі загрожує серйозна небезпека – вирубування для звільнення територій під кокосові, фруктові та сільськогосподарські плантації, будівництво готелів і сервісних центрів для туристів тощо. Лише 40% (близько 7570 кв. км) території островів вкрито тропічним лісом і ця цифра поступово зменшується. З 1960 по 1990 рік площа тропічних лісів скоротилася на 15%, якщо вирубування буде тривати такими ж темпами, то до 2020 року залишиться всього 2700 кв. км тропічних лісів у важкодоступних гірських районах островів.

Природні резервати і заповідники н Фіджі складають менше 1% площі островів. Зокрема до них належить Природнй Заповідник Гора Томаніїві на острові Віті Леву, де охороняються туманні ліси. Також створено національний парк Боума на острові Тавенуї, який охоплює територію майже 260 кв. км.

admin Written by:

9 Comments

  1. Листопад 20, 2009
    Reply

    На жаль у Вас не має меню “контакти”, або щось на кшталт того. Хоча б ел. адресу десь написали. Хотів надіслати Вам цікаві фото знахідок, але не знаю як? І надішліть, будь ласка код Вашого банеру?

  2. fenicandes
    Листопад 21, 2009
    Reply

    Цікаво почитати. Згадалась також гарна книга Тура Хейердала “Фату-Хіва” про його юнацьку поїздку і життя на цьому полінезійському острові..
    Взагалі гарний Ваш сайт, шкода тільки сьогодні натрапив-не встиг проголосувати.
    Принаймні підписався на RSS.

  3. Листопад 21, 2009
    Reply

    Пане fenicandes, дуже втішений, що Вам сподобався наш сайт 🙂 . Намагаємось привертати увагу людей. які думають ширше, і зацікавити людей, які хочуть знати більше. Дякуємо, що Ви читаєте наш журнал. Голосувати можна ще й нині – 21.11.200.

  4. Листопад 21, 2009
    Reply

    Пане Олеже, контакти є на сторінці головного редактора.
    Для Вас наш емейл – st-naturalist@rambler.ru.
    Надсилайте Ваші матеріали – будемо раді.

  5. Вася
    Березень 5, 2015
    Reply

    Фільм “Повернення у блакитну лагуну” справді еротичний?
    Чи може Ви мали на увазі екзотичний

    • Березень 6, 2015
      Reply

      Пане Вася, у тексті усе правильно написано.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

98 − = 93