ПОДОРОЖ ДО МАЛАЙЗІЇ І БОРНЕО

Автор на вершині гори Кінабалу

English

Олександр БОЙКО


Якщо у Вас є час, зайві гроші і Вам подобається торгуватися буквально за все, Малайзія – місце для Вас. Маленька країна, розміщена на Малайському Півострові, тягнеться до Острова Борнео і численних острівців біля екватора; пропонує все, чого Ви лише можете забажати. Від дивовижних всесвітньо відомих скубадайвінґу i місць для пірнання, райських островів з пляжами, що простяглись на багато кілометрів, до найвищих піків в Південно-східній Азії, і найбільших у світі печер; від унікальних тропічних лісів і дерев Малайського Борнео, до великих природних популяцій орангутанґів; від древньої культури до найновіших досягнень сучасних технологій: тут є все.

Петронас Башти-Близнюки, Куалу-Лумпур, Малайзіяю Джерело: Олександр Бойко
Петронас Башти-Близнюки, Куалу-Лумпур, Малайзіяю Джерело: Олександр Бойко

Малайзійське суспільство поглинуло новітні тенденції, майже, в кожному аспекті життя, але зуміло зберегти його власну унікальність, культурну ідентичність, і тропічний характер реґіону. Гарячий (35-37C°) і неймовірно вологий клімат, теплі мусони, які майже миттєво затоплюють дороги і штовхають ріки води в стічних трубах, чудова місцева кухня і величезний вибір свіжих фруктів і дарів моря, зробить Ваше перебування тут направду незабутнім.

Близьке розташування до Австралії, Нової Зеландії, Таїланду, Філіппін й Індонезії, зробило Малайзію просто ідеальним туристичним пунктом. Лише кілька годин на літаку й Ви опинитись у будь-якійточці регіону. Місцеві жителі, зазвичай, дружні, і радо зустрічають Вас як цінне джерело прибутку до їх країни і, до їх власних бюджетів. Фактично усюди, куди Ви йдете, Ви торгуватиметеся, майже, за все. Декілька хвилин позитивних переговорів може заощадити вам купу грошей, але якщо Ви нові в країні і незнайомі з місцевими цінами, місцеві, без найменшого докору сумління, обдеруть Вас кожного разу, як буде хоча б найменша можливість.

Вражаючим є блиск і розкіш центру Міста Куалу-Лумпур, з багатими вітринами дорогих магазинів, екстравагантними автомобілями, що виїжджають зі знаменитих Петронас Башт-Близнюкiв, і жорстока бідність, на яку Ви, безперечно, наштовхнетесь всього за кілька кроків від усього цього достатку. Місто напаковане майже позолоченими готелями і ресторанами, що змагаються за найбагатшу клієнтуру, і поряд з ними – села рибалок, де кожен будинок, без вікон або дверей,  на напівзігнилих дерев’яних палях понад смердючою водою рибальських заток. Проте, незважаючи з якого прошарку суспільства є їх походження, люди пишаються своєю культурою, і тим що Малайзія має що показати нам – туристам. Малайська природна спадщина, люди, культура і місцева кухня – тут все для Вас. Є багато місць, які варто відвідати, і кожне, без виключення, наповнить Вас екстраординарними враженнями про Південно-Східну Азію.

Вершина гори Кінабалу на острові Борнео. Джерело: Олександр Бойко
Вершина гори Кінабалу на острові Борнео. Джерело: Олександр Бойко

Наша мандрівка йтиме до одного з найпопулярніших місць в цій країні – в Малазійській частині Острова Борнео, менш ніж за 20 км від лінії екватора і понад 4000 м висотою – в гори. Кінабалу – дах Малайзії і всієї Південно-Східної Азії. Пік цієї гори – один з головних елементів природного спадку Малайзії і малайзійці з гордістю рекламують це туристам. Це також один з символів країни, і зображується на купюрах місцевої валюти – рінґітах. Гора безпосередньо лежить в серці тропічного лісу Борнео, і подорож і сходження до піку – по справжньому варта часу і грошей витрачених на це.

Сходження починається від базового табору, в Національному Паркy Кінабалу, який розташований в 2-х з половиною годинах їзди від Кота Кінабалу – столиці реґіону Сабах. Вже з дороги, яка пролягає через тропічний ліс і фермерські поля, Ви можете бачити скелясті піки цього гіганта. Покриті важкими хмарами, які домінують над долиною. Підніжжя густо вкриті дощовим тропічним лісом, який просто нависає над дорогою, а окремі рослини, в буквальному розумінні, випадають зі смарагдової стіни лісу. Як тільки ви прибуваєте до парку, Вам одразу нададуть гіда, який супроводжуватиме Вас на гору і слідкуватиме аби Ви не заблукали в джунґлях.

Тропічне криволісся на Борнео. Джерело: Олександр Бойко
Тропічне криволісся на Борнео. Джерело: Олександр Бойко

Перший день подорожі – піший похід через тропічний ліс до табору, що розмістився на висоті 3000 м, для акліматизації (тут мало кисню), і звичайно, приготуватись до завершальної битви за вершину, а саме сходження розпочнеться вночі. Повітря все ще гаряче, але з підняттям вгору стає холодно. Океан за менш ніж за 100 км, тому волога конденсується швидко, формуючи туманну імлу, яка створює відчуття первісного остраху, при переходах через ліс. Гігантські дерева, покриті масивними папоротями, виноградними лозами і мохами, повні життя, яке ви не можете бачити але чітко уловлюєте на слух – джунґлі вібруючі, динамічні і наповнені бурхливим життям. Ви все ще підіймаєтеся по крутих схилах гори, вимазюкані оранжевою грязюкою і переповнені враженнями від різноманітності живих форм, що Вас оточують – проходячи через різні лісові пояси, Ви підіймаєтесь по скелястих вулканічних схилах, де розміщений останній табір. Тут, вище за 3000 м, перед Вами відкривається чудовий краєвид узбережжя і острівців, розгублених у Південно-Китайському Морі. Гра сонячного світла між граціозними хмарами неперевершена, а якщо Вам пощастить, то побачите як далеко в океані формується шторм, і рухається в напрямку горизонту. Тут можна перекусити і виділити кілька годин для сну перед фінальним сходженням. Близько 2:00, за місцевим часом, з ліхтарями, в густій темряві тропічної ночі, розпочинається завершальна битва за вершину. Кожен хоче дістатися до вершини першим. Більш ніж 1000 м, по вертикалі, стрімкого безперервного підйому дуже виснажує, тому дехто повертається з половини шляху, так і недосягши мети. Ось де розпочинаються справжні пригоди. Ніякі слова не опишуть дивовижні відчуття і враження, коли досягаєш вершини, що піднялась понад 4000 м посеред глупої тропічної ночі. Вдивляючись вдалину, видно вузенькі лінії вогнів міст, що туляться між тропічним лісом і узбережжям моря. І водночас відчуваєш небо, яке буквально, над головою, здається, що простягнеш руку, торкнешся його, а може і схопиш за промінчик зірки. Тут на екваторі Ви бачите сузір’я, які видимі лише в південний, або північній півкулях. Небо короноване Великою Ведмедицею на півночі і Південним Хрестом на півдні, враження таке, наче ходите по іншій планеті. В той час вершина все ближче і ближче, і все менше людей залишається між мною і вершиною. З відчуттям гордості, пригадую, що з-поміж більш ніж сотні тих, хто брали участь у сходженні, я першим досяг вершини – це місце називають самітом, і на 20 хвилин воно не належало нікому більше окрім мене.

Світанок над вершиною гори Кінабалу. Джерело: Олександр Бойко
Світанок над вершиною гори Кінабалу. Джерело: Олександр Бойко

Вершина саміту – місце, де туристи зустрічаються, щоб спостерігати схід сонця. Воно підіймається над горизонтом, перші хмари накочуються на скелясті хребти, безпорадно повисаючи на них, а велетенська тінь Кінабалу накриває широкі долини острова і океан. Цю красу потрібно бачити на власні очі, аби насправді її оцінити. І поки стоїш і вдивляєшся у екзотичний краєвид під поривами вітру, все більше і більше туристів підіймається на саміт. Багато хто пропустив схід сонця, але вигляд всерівне захоплює – видніється далеко ген Філіппіни. Коли сонце підніметься, хмари опустяться в долини – на ліс, саме час покидати саміт і починати спуск. “День був наш!”

admin Written by:

12 Comments

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

49 − 40 =