ДИВОВИЖНА ФАУНА. ПРИМАТИ: ДОВГОП’ЯТИ

Довгоп'ят. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Руслан ЖИРАК

Є у Південно-Східній Азії – на незліченних островах від Суматри до Філіппін – чудернацькі істоти, що називаються Довгоп’ятами. Вони вирізняються з-поміж інших приматів своїм незвичайним виглядом – дійсно велетенськими очима, загостреними вушками, і певна річ, довгими і голими “щурячими” хвостами…

Довгоп’ят філіппінський. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Усі Довгоп’яти мають довгі задні кінцівки, довжина яких удвічі більша за довжину тіла разом з головою. Завдяки їм Довгоп’яти можуть сильно відштовхуватися, стрибаючи з дерева на дерево. Перед тим, як опуститися на гілку, Довгоп’ят зазвичай здійснює перекидання в повітрі. На кожній руці і нозі Довгоп’ят має по 5 довгих тонких пальців, що закінчуються нігтями (крім другого і третього пальців ніг з гострими кігтиками для розчісування шерсті). У Довгоп’ятів величезні очі з незвичайно великими зіницями, які майже нерухомі, але голова може повертатися на 180 градусів. Щоб побачити здобич, Довгоп’ятам потрібна мінімальна кількість світла.

Мешкають у тропічних лісах Південно-Східної Азії, на островах Малайського архіпелагу. На островах Борнео, півдні Суматри, Банка і Сересан розповсюджений Довгоп’ят банканський (Tarsius bancanus Horsfield, 1821). У південно-східній частині Філіппінських островів проживає Довгоп’ят філіппінський (Tarsius syrichta (Linnaeus, 1758), а на островах Сулавесі і Салаяр – Довгоп’ят-примара (Tarsius spectrum (Pallas, 1779).

Довгоп’ят банканський. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Представники цих трьох видів Довгоп’ятів мають однакові розміри. Вдень вони сплять, міцно вчепившись за гілки дерев. Прокидаються лише у надвечірніх сутінках і вирушають на пошуки їжі, швидко і вправно перескакуючи з дерева на дерево, на висоті не більше1 мнад землею. А з першими променями сонця Довгоп’яти повертаються на місця денного відпочинку. Основні їх вороги – це сови.

Філіппінський Довгоп’ят і Довгоп’ят-привид є комахоїдними тваринами. Вони полюють на комарів, бабок, нічних метеликів, термітів, тарганів і сарану. У неволі Довгоп’яти успішно поїдають банани. Банканський довгоп’ят, як і його родичі, також харчуються комахами, проте, вони також ловлять ящірок, змій і кажанів. Довгоп’яти цього виду вбивають навіть птахів, які за розмірами більші, ніж вони самі. Довгоп’яти не тільки збирають їжу, але й активно полюють, демонструючи здатність схоплювати птахів на льоту, несподівано стрибаючи на них з дерева, хапаючи їх руками. У пошуках їжі вони керуються тонким слухом. Щелепи Довгоп’ятів усіяні довгими і гострими зубами, які з легкістю встромляються в тіло жертви.

Довгоп’ят-примара. Джерело ілюстрації: http://candy199.skyrock.com

Спіймавши маленьку комаху, Довгоп’яти іноді спускаються на землю, щоб спокійно з’їсти здобич. Крупну здобич вони спочатку вбивають, потім несуть в схованку на дереві й там її з’їдають, притримуючи лапками. Довгоп’яти потребують регулярного водопою. Іноді тварини спускаються на землю і п’ють з калюжі або річки, але зазвичай для втамування спраги задовольняються дощовою водою, що накопичилася на лисках і в стовбурах дерев.

Усі види довгоп’ятів мітять свою територію сечею і виділеннями пахучих залоз, залишаючи їх на деревах й в інших високо розташованих місцях. Довгоп’яти паруються на деревах. Після 6-місячної вагітності самка народжує одне дитинча, яке вкрите густою шерстю і має розплющені очі. З перших днів життя воно починає лазити по деревах, але ще якийсь час залежить від матері, яка його годує. Самка перший час переносить дитинча у зубах, як кішка кошенят. Вирушаючи на пошуки їжі, вона залишає дитинча одне, проте, перекликається з ним. У тижневому віці дитинча Довгоп’ята пробує тверду їжу і поступово залишає молочне живлення. Дитинчата банканського довгоп’ята живуть разом з матір’ю доти, поки не з’являється нове покоління. Тоді вони залишають сім’ю і вирушають на пошуки власних володінь.

admin Written by:

4 Comments

  1. Maria
    Листопад 18, 2011
    Reply

    “довгими і голими “щурячими” хвостами, і певна річ, довгими хвостами…”. Так чим там вони вирізняються? 😉

  2. Листопад 18, 2011
    Reply

    Певна річ, що хвостами!!! Дякую, пані Maria, за Вашу уважність – було допущено невеличкий одрук. Виправив.

  3. Листопад 19, 2011
    Reply

    Цікавий одрук: Довгоп’ят балканський Tarsius bancanus

  4. Листопад 19, 2011
    Reply

    Дійсно, пане Sehrg, от таке то воно, автоматичне виправлення помилок текстовим редактором…

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 10 = 17