5 ОТРУЙНИХ ЗМІЙ УКРАЇНИ

Гадюка звичайна (Vipera berus (Linnaeus 1758)
Гадюка звичайна (Vipera berus (Linnaeus 1758)

Андрій М. ЗАМОРОКА

Здавалося б, серпентофобія – страх перед зміями, – закладена у нас на рівні інстинктів, але то є не так. Люди бояться цих безногих й тихих істот, що здатні завдати нам смертоносного укусу, і це породжує сліпу і нестримну паніку. Через необачність, а то й звичайнісіньку безпечність іноді трапляються укуси отруйних змій. “Станіславівський натураліст” склав перелік отруйних змій в Україні.

З отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів: Гадюка звичайна (Vipera berus (Linnaeus 1758), Гадюка степова (Vipera ursinii (Bonaparte 1835), Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja, Grubant and Rudayeva, 1986), Гадюка Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861) та Гадюка носата (Vipera ammodytes (Linnaeus 1758), які дуже нерівномірно розповсюджені по країні. Найбільша їх кількість у південних та східних областях – 5 видів, а найменше – в Західній та Північній Україні – 1 вид. Повсюдно в Україні трапляється лише Гадюка звичайна. Вона заселяє усі принагідні території від альпійських лук Карпат на висотах понад 1800-2000 м над морем, до рівнин Причорномор’я і боліт Полісся.

Голова Гадюки Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861)
Голова Гадюки Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861)

Отрута наших гадюк є дуже небезпечною і за своїми властивостями та дією прирівнюється до отрути гримучої змії, проте, укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути, яку змія впорскує у жертву, на правду, є мізерною, а її виробництво – енергозатратним процесом, тому гадюка завжди економить свою смертоносну зброю. І за найменшої нагоди намагається утекти або, зачаївшись, перечекати присутність людини. Лише у випадку безпосередньої навмисної провокації зі сторони людини, або якщо людина випадково наступила на цю тварину, вона застосовує останній рубіж оборони – смертоносну отруту. Отрута виробляється двома отруйними залозами, які знаходяться у верхній щелепі та сполучені із порожнистими зубами-іклами. При укусі, отруйні зуби висовуються зі спеціальних мішечків, у яких вони постійно містяться, проникаючи глибоко у тіло жертви, а потужні м’язи, що оточують залозові капсули із отрутою різко скорочуються й отрута під тиском впорскується у жертву. Укус триває всього кілька десятих часток секунди, тому нагадує, радше, сильний удар, аніж, власне, укус.

Гадюка звичайна (Vipera berus (Linnaeus 1758)
Гадюка звичайна (Vipera berus (Linnaeus 1758)

Гадюка звичайна або живородна (Vipera berus (Linnaeus 1758) – найбільш розповсюджена в Україні. Це невеликі змії – максимум 60-70 см, а зазвичай їх довжина варіює в межах 30-50 см. Особливою її ознакою є наявність трьох великих і ряд дрібних щитків спереду від умовної лінії, яка з’єднує передні краї очей. Носові отвори прорізані у носових щитках. Передня частина голови заокруглена. Забарвлення є надзвичайно мінливим – від світло-сірого і блакитного, до мідно-червоного та чорного з темним ромбічним малюнком на спині. Звичайними місцями проживання є добре прогріті узлісся, лісові галявини, лісосмуги, порослі чагарником яри і балки, степові схили з чагарниками тощо.

Гадюка степова (Vipera ursinii (Bonaparte 1835)
Гадюка степова (Vipera ursinii (Bonaparte 1835)

Гадюка степова (Vipera ursinii (Bonaparte 1835) – звичайний вид на території центральних, східних та південних областей України, на західніше Хмельницької та Вінницької областей ніколи не виявлялась. Вид знаходиться під охороною Бернської конвенції, ратифікованої Україною. За розмірами майже така ж як і Гадюка звичайна – 60-65 см. Передня частина голови ледь-ледь видовжена, її краї припідняті. Спереду лобного та надочних щитків добре помітний ряд дрібних щитків неправильної форми. Міжщелепний щиток, як правило, торкається одного із верхівкових. Дихальний отвір прорізаний у нижній частині носового щитка. Забарвлена Гадюка степова у бурі відтінки з темним ромбічним малюнком на спині. З кожного боку тіла наявно по одному ряду невеликих розмитих плям. Темне забарвлення є надзвичайно рідкісним. Трапляється у вкритих чагарником степових балках, ярах, заплавах річок, лісосмуги.

Молодий самець Гадюки Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja, Grubant and Rudayeva, 1986)
Молодий самець Гадюки Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja, Grubant and Rudayeva, 1986)

Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja, Grubant and Rudayeva, 1986) – широко розповсюджена на території південних та східних областей України. Раніше її вважали темною формою Гадюки звичайної, проте, детальні дослідження показали її відмінності і приналежність до окремого виду. Це найбільша гадюка України – довжина тіла у дорослих особин становить 76-80 см. Голова велика, ледь випукла, добре відмежована від шиї. Забарвлення чорне з ледь-ледь помітним ромбічним малюнком на спині. Молоді тварини – до трьох років – мають сірувато-буре забарвлення, а пізніше темніють. Особливою ознакою є яскраво-жовте або помаранчеве забарвлення нижньої сторони кінчика хвоста. Живе на узліссях, лісових галявинах лісосмугах складених листяними породами дерев, а у соснових – надзвичайно рідкісна.

Гадюка Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861)
Гадюка Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861)

Гадюка Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861) – єдина з гадюк України, що має природоохоронний статус і занесена до Червоної книги, як зникаючий вид. Поширена дуже нерівномірно, найбільше знахідок відомо з Причорноморської низовини і Слобожанщини. Найбільш північна – це південь Київської області, а найбільш західна – південь Хмельницької. Раніше вважалась східним підвидом Гадюки степової, зараз же виокремлена у самостійний вид, хоча декотрі герпетологи сперечаються про її статус. Живе у полиновому степу, балках з чагарником, лісосмугах.

Гадюка носата (Vipera ammodytes (Linnaeus 1758)
Гадюка носата (Vipera ammodytes (Linnaeus 1758)

Гадюка носата (Vipera ammodytes (Linnaeus 1758) – найбільш рідкісна гадюка України, оскільки трапляться дише в окремих локалітетах у дельті Дунаю на території нашої країни. Особливою ознакою є специфічний виріст на кінчику носа завдовжки 3-7 мм. Довжина тіла коливається в межах 60-70 см. Забарвлення варіює – від майже білого з чорним ромбічним малюнком до мідно-червного з таким же малюнком вздовж спини. Живе у порослих лісом та чагарником балках й долинах рік. Смертельних випадків при укусах Гадюки носатої ніколи не фіксували.

Живляться усі гадюки дрібними гризунами і птахами, а самі є об’єктом полювання для лелек, хижих птахів та ссавців. Таким чином, виконуючи функцію зв’язкової ланки у екосистемах, тому заслуговують на нашу охорону і бережне відношення.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

151 Comments

  1. Назар
    Березень 28, 2011
    Reply

    )))

  2. Сірко
    Травень 22, 2011
    Reply

    На поліссі говорять- падальниця, на веретільницю.

  3. Травень 24, 2011
    Reply

    Цілком ймовірно, пане Сірко, я не обізнаний із поліським фолькльором, і “падальниця” мені не відома, але у тому, що описала вище наша читачка Natasha, вчувається народна фантазія. Змії, в принципі, при контакті зі шкірою не викликають гнійних наривів, бо їх шкіра суха і вкрита лускою, а не слизом, який, гіпотетично, міг би викликати подразнення. Якщо Вам достеменно відомо, що “падальниця” – це веретільниця, то дуже дякую Вам за інформацію.

  4. Сірко
    Травень 24, 2011
    Reply

    Саме так, я проживаю на поліссі.

  5. vasjanja
    Червень 9, 2011
    Reply

    на днях на дачі тесть бачив змію яскраво зелена з жовтими окулярами,що це таке..

  6. Червень 11, 2011
    Reply

    На жаль, пане vasjanja, мені важко сказати, що саме бачив Ваш тесть 🙁 . Було б дуже добре отримати світлини цього створіння, якщо такі є, тоді можна говорити щось напевне…

  7. Фостер
    Липень 15, 2011
    Reply

    Доброго дня!!! Цікавий ваш сайт! Недавно була в Карпатах, зустріла маленьку змійку, мабуть молодняк, характерність – колір спинки з бронзовим відливом, без візерунків. цікаво, що воно таке. якийсь різновид вужа? на жаль, фотографію не встигла зробити ((

  8. Липень 15, 2011
    Reply

    Пані Фостер, дякую за теплі слова. Щодо Вашої змійки, то такий колір притаманний, хіба, веретільниці – безногій ящірці.

  9. Фостер
    Липень 15, 2011
    Reply

    точно вона, впізнала хуліганку!!!))) (подивилась в гуглі фотографії)!!! навіть не знала, шо є безногі ящірки ))) дякую!

  10. Липень 15, 2011
    Reply

    Прошу дуже, пані Фостер, радий, що Вам став у нагоді наш сайт 😉

  11. Серожа
    Лютий 5, 2012
    Reply

    Добрава времени суток! Я хачу поинтересоваться про иньекцией яда гадюки, разбавленая одна капля яда к 1000 капель воды.Будет ли это спасобствывать повышению имунитета илиже атнють черевато последствиям?

  12. Vanya RV
    Квітень 5, 2012
    Reply

    Вчора бачив змію дуже схожа на гадюку, тільки чорного кольору, без будь якого малюнка завдовжки десь 40см.

    Це гадюка звичайна?

    • Квітень 5, 2012
      Reply

      Цілком ймовірно, пане Vanya RV, що то була гадюка, проте без світлини чи то детального опису щось говорити напевне дуже складно. Гадюки саме почали виходити з зимівок.

  13. Фостер
    Квітень 25, 2012
    Reply

    Доброго дня!!! Згадала про ваш сайт, не знаю, до кого звернутись. У мене є змійка Кемпбелла, живе вже другий рік конкретно в мене. Наче все нормально, але останнім часом вона дуже активізувалася (зазвичай сидить в норі, тільки по вечорах виповзає на “прогулянку”), а тут практично постійно лазить по терраріуму. Сьогодні дала їй хомяка, а вона взагалі якась гіперперелякана, намагається десь втекти і сховатись і від мене і від хомяка, на нього як на їжу навіть не звертає жодної уваги. В мене є підозра, що вона скоро линяти буде, тому від їжі і відмовилась, але така активність, неспокійність і переляканість трохи насторожує. Чи не могли б ви підказати, в чому може полягати суть такої поведінки? Весна можливо? Їй вже як мінімум 2 або 3 роки, але минулої весни такого не було. Буду дуже вдячна!!!

  14. володимир
    Квітень 28, 2012
    Reply

    Зараз у більшості змій родини Coluber період спарювання,який може тривати до середини червня,в цей період спостерігається підвищена активність і відмова від їжі.Потрібно підсаджувати 2-х самців,для кращої стимуляції і 100% вдалого спарювання….після 1,5-2-х місяців самка линяє,потім десь через1-2тижні починається відкладка яєць….У деяких самок сперма може зберігатися до 2-х років,що призводить до відкладки без “втручанння”)))самця….

  15. Фостер
    Квітень 29, 2012
    Reply

    Дякую, пане Володимире!! але влаштовувати своїй змійці умови для спарювання я точно не планувала, так що прийдеться їй просто перебути цей період))

  16. Пых
    Серпень 16, 2012
    Reply

    Живу в Закарпатье 3 года, видел на Тисе не раз змею с желтой короной на голове в с.Деловое а также полностью чёрную змею, которую местные называли вужом (правда ядовитым). Что я видел?

  17. Фостер
    Серпень 21, 2013
    Reply

    Так, буквально вчора теж бачила в Сколе повністю чорну змію, така шкурка наче бархат )))) проте животик жовтенький, але характерних для вужа “жовтих вушок” не було

  18. герпетолог
    Березень 27, 2015
    Reply

    вмене є запитання медянка отруйна ???????

    • Березень 29, 2015
      Reply

      Дивне питання від користувача під псевдо “герпетолог”, одначе, мідянка відноситься до неотруйних вужевих.

  19. герпетолог
    Березень 30, 2015
    Reply

    я маю наувазі безногу ящрку яка мешкає на Волини

    • Березень 31, 2015
      Reply

      Пане герпетолог, Ви сплутали веретілницю із мідянкою. А загалом, ящірки дуже рідко бувають отруйними, принаймі в Україні таких немає.

  20. герпетолог
    Березень 30, 2015
    Reply

    А ви нопевно зоолог абож герпетолог це видно повашій інфомації яку ви видаєте якщо я не помеляюсь

  21. герпетолог
    Квітень 4, 2015
    Reply

    Виб немогли скинути фото веретілниці і медянки при нагоді ? Якщо так то адреса eduart2345@meta.ua

  22. герпетолог
    Квітень 4, 2015
    Reply

    Виє в контактах якщо єто назвідь себе просто тут незручно розмовляти

  23. Роман
    Травень 19, 2015
    Reply

    Скажіть, будь-ласка, чип годувати маленького вужа (водяного), і чи може він жити без води?

  24. Роман
    Травень 19, 2015
    Reply

    Чи може вуж втопитися?

  25. Oleksandr Zinenko
    Травень 26, 2015
    Reply

    Ні, втопитися не може. Вода обов’язково потрібна, хоча б пити (але він все одно в неї залізе). Годувати рибою, як живою, так і свіжемороженою нарізаною на шматочки.

  26. Василь
    Серпень 25, 2015
    Reply

    У Івано-Франківській області, у коломийському районі, у селі, у себе в дома, я побачив зелену змію. Що це за вид? Я не встиг її роздивитися, бо вона швидко втекла і сховалася. Вона не була велика, товщина як палець на руці, повністю зелена, а голови я не роздивився.

    • Серпень 25, 2015
      Reply

      Пане Василю, скоріш за все, – це форма полоза лісового, хоча, з Вашого опису важко зробити однозначні висновки.

  27. Таня
    Березень 24, 2016
    Reply

    Скажіть будь ласка чи є якісь засоби для боротьби зі зміями? Тому що в мене маленька дитина а на подвір’ї вже декілька разів бачила цю нечисть.

    • Березень 26, 2016
      Reply

      Пані Таню, таких засобів немає. Однак змії полюють на гризунів, якщо потруїти останніх, то зміям нічого буде їсти і вони покинуть вашу садибу.

  28. TnoXX
    Квітень 16, 2016
    Reply

    перепрошую, але звідки 5 видів отруйних змій?)
    Vipera ammodytes та Vipera ursinii не проживають на території України. Перша, а саме підвид V. a. montadoni може траплятися в дельті Дунаю, але в Румунії
    друга, а саме підвид V. u. moldavica трапляється в Молдові та Румунії
    цікаво було б побачити джерело, в якому вказано реєстрацію будь-якого з вище перелічених видів на території України

    • Квітень 17, 2016
      Reply

      Джерело Fauna Europea, пане/пані TnoXX

  29. TnoXX
    Квітень 16, 2016
    Reply

    Хм, чомусь не можу написати

  30. TnoXX
    Квітень 17, 2016
    Reply

    пан, якщо що)
    Там Vipera ursinii наведена для України з позначкою “No data”
    Тому мінімум мінус вид
    А гадюку рогату не бачив в жодному українському джерелі
    Але адмін Ви, тому як вважаєте за потрібне

  31. Георгій
    Липень 24, 2016
    Reply

    Приблизно рік назад гуляв з сестрою у лісі (Карпати, Верховна) і ми наткнулися на змію. Вона була на відстані одного кроку від нас, ми швидко відскочили, змія голосно зашипіла и швидко поповзла в ялинки. Довжина приблизно 60 сантиметрів, досить широка. За кольором подібна на степову гадюку і гадюку Ренарда, але ж у лісі таких не може бути. Візерунок не встиг запам’ятатии, але не було великих ромбів. Що це за змія?

    • Серпень 13, 2016
      Reply

      Пане Георгію, то була звичайна гадюка – це єдиний вид отруйних змій Карпат.

  32. Роман
    Вересень 4, 2016
    Reply

    Скажіть будь ласка що це за змія бачив декілька років назат в Західній Україні мала приблизно 1.5 метра і не повзла а котилось як колесо

    • Вересень 5, 2016
      Reply

      Пане Романе, у Вас надто багата уява.

  33. Ігор
    Липень 7, 2017
    Reply

    Доброго дня. Підкажіть будь ласка, що це за змія. Дочка побачила на подвірі.

  34. Ігор
    Липень 7, 2017
    Reply

    Як скинути фото.?

  35. ivanna
    Липень 24, 2017
    Reply

    Ходили по гриби i побачили як ” щось” ило жабу.на вигляд як гадюка носата.ми носо не бачили бо голова жаби там була.але окрас такий же.львивська обл.буський р- н.иванна

    • Серпень 5, 2017
      Reply

      Іванно, це скоріш за все був вуж звичайний або вуж водяний. Якщо колір попелястий із темним малюнком, то, напевно, – водяний (див тут http://www.naturalist.if.ua/?p=1890). Водяні рідко їдять жаб. Їх харч – риба. Вуж звичайний – часто їсть жаб. У Львівській обл. лише один вид гадюк – гадюка звичайна, яка живиться переважно гризунами і на жаб не полює.

  36. ivanna
    Липень 24, 2017
    Reply

    Ходили по гриби i побачили як ” щось” ило жабу.на вигляд як гадюка носата.ми носо не бачили бо голова жаби там була.але окрас такий же.львивська обл.буський р- н.

  37. Нусік
    Травень 14, 2020
    Reply

    М. Лисичанськ , Луганська область щойно донька побачила змію , і перелякалася.
    За розміром десь дуже приблизно 50см мабуть більше. Окрас і візерунки десь як у степовій, показав і звичайну і степову вона сказала що схоже більше на ту степову….
    Хоча користувач tnoxx наполягає що степових в Україні немає.
    Що скажете? Може це взагалі був вуж?

    • Травень 31, 2020
      Reply

      Останні дослідження показують, що гадюка степова і гадюка Ренарда – це оди вид. Тому зараз гадюку степову як самостійний вид більше не розпізнають, а визнають існування лише гадюки Ренарда.

  38. Ант
    Серпень 24, 2021
    Reply

    В матеріалі карпатських мнс-ків про змії написано, що найбільш отруйна гадюка червоного кольору (ескулап), на відміну від сородичів сірого і чорного забарвлення. Іде мова про вид гадюка степова, яка має буре і коричневе забарвлення (і як рідкість трапляється також в Карпатах), яка якраз має більш сильнішу отруту? Чи іде мова про окрас саме гадюки звичайної? Та й додаткова назва “ескулап” дуже подібна до ескулапової змії.

  39. Вова
    Серпень 27, 2021
    Reply

    Бачив в себе на дачі трохметрового чорного плазуна товщина його літровий слоїк голова була теж чорною живіт мало беживого коліру коли побачило мене стало в стойку стояло і дивилося на мене після того впало на землю і продовжило свій напрямок.Щото таке не можу зрозуміти до тепер. Підкажіть що це може бути.

    • Вересень 22, 2021
      Reply

      То певно білочка була 3метрова.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 + 1 =