ЦЯ ДИВОВИЖНА РАФЛЕЗІЯ

Тропічний ліс у Малайзії
Тропічний ліс у Малайзії

 

Андрій М. ЗАМОРОКА

 

Уявіть собі квітку завбільшки метр у діаметрі і вагою 10 кілограм! Вважаєте, що таке неможливе?.. Так само гадали й учасники експедиції сера Томаса Стамфорда Бінґлі Рафлеза, коли один із місцевих провідників, з острова Суматра, їм розповідав про небачену рослину у непрохідних джунґлях. Зрештою, коли експедиція досліджувала внутрішні райони Суматри, провідник показав доктору Джозефу Арнольду свою дивовижну рослину.

Рафлезія Арнольда (Rafflesia arnoldii R.Br.)
Квітка і бутони Рафлезії Арнольда (Rafflesia arnoldii R.Br.)

І хоча першовідкривачем Рафлезії вважають Дж. Арнольда, проте, автором першоопису став натураліст Роберт Броун (той самий, що є автором відкриття “броунівського руху”). Справа в тому, що Дж. Арнольд помер у згаданій експедиції 1818 року від малярії, а знайдена ним рослина була описана лише у 1821 році… Роберт Броун, опрацьовуючи гербарії зібрані експедицією Т.С.Б. Рафлеза, назвав небачену досі рослину Рафлезія Арнольда (Rafflesia arnoldii R.Br.) – на честь Т.С.Б. Рафлеза, як керівника експедиції, та Дж. Арнольда – відкривача рослини, таким чином, віддавши належне обом науковцям.

Перший контакт натуралістів із Рафлезією був далеко не найприємнішим – виявилось, що велетенська яскраво-червона квітка має неприємний трупний запах, а над нею нескінченним роєм кружляють сотні мух. Вони злітаються сюди на сморід, адже інстинкт їм підказує, що тут є падло, а значить є чим поживитись. Проте, Рафлезія обманює їх, як обманює багатьох інших. Ця рослина є внутрішнім паразитом різноманітних тропічних дерев. На відміну від звичної нам омели – паразита лип і яблунь в Україні, у Рафлезії немає зелених частин тіла, у неї взагалі немає ні листків, ні пагонів, ані коренів! Її тіло, нагадує радше міцелій грибів-трутовиків, – проникає всередину дерева і живиться за його рахунок.

Порівняння розмірів Рафлезії Арнольда і людини
Порівняння розмірів Рафлезії Арнольда і людини

Квітувати Рафлезія починає на третій рік після проростання. Вона з’являється на світ, як і усі рослини: з насінини виростають корінець, стебло і зародкові листочки, але згодом на проростку виникають особливі вирости – гаусторії, які проникають у кору і деревину господаря, а усе, що залишилось зовні – відмирає… вона розростається в дереві, обплутуючи його собою із середини, а коли набирає достатньо маси і сил готується до цвітіння. Спершу кора товстих коренів дерева тріскається і крізь ці тріщини починають рости бутони – вони ростуть дуже повільно – від дев’яти місяців до півтора року, формуючи м’ясисту квітку. Проте, найбільше здивувало вчених те, що цвіте Рафлезія всього 2-4 дні! За цей час мухи запилюють її й квітка відмирає, перетворюючись на темно-коричневу або чорну слизисту масу.

Плодючість Рафлезії неймовірна – кілька мільйонів дрібнесеньких насінин – перевершили її хіба лише орхідеї… Плід, що утворюється після відцвітання, нагадує ягоду, у середині якої міститься в’язка пульпа з насінням. Після достигання, ягоди поїдають різноманітні тварини тропічного лісу, на кшталт, свиней, суматранських носорогів, мишовидні олені та інші дрібніші істоти. У розповсюдженні насіння беруть участь також слони, які можуть розтоптувати плоди і на своїх ногах розносити його по тропічному лісі, окрім них незліченні види комах, і мурахи в тому числі.

Рафлезія Кейті (Rafflesia keithii Meijer) - один із видів Рафлезієвих
Рафлезія Кейті (Rafflesia keithii Meijer) - один із видів Рафлезієвих

Сьогодні біологам відомо 27 видів Рафлезій, розповсюджених на Малазійському півострові, островах Суматри, Яви, Борнео, Філиппін та ін. Очевидно, що це не остаточна кількість видів, адже востаннє новий вид було описано у 2008 році – це Рафлезія Леонарда (Rafflesia leonardi Barcelona & Pelser) з Філиппінських островів. Зважаючи на прихований паразитичний спосіб життя, і короткочасність квітування, вченим ще належиться відкрити низку видів, що розкидані в акваторії Південно-східної Азії. А “Станіславівський натураліст” уважно слідкуватиме за відкриттями.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

2 Comments

  1. Серпень 17, 2009
    Reply

    Квітка просто суперова, цікаво чи можна її побачити в України десь в ботанічному саду ?

  2. Серпень 18, 2009
    Reply

    Квітка справді вражає, але і смороду від неї… … …
    В Україні її побачити – сумнівно. Рафлезію пробували розводити у ботанічних садах Індії – успішно. У багатьох великих музеях світу зберігаються заспиртовані квіти рафлезії.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 − 6 =