НА ПОРОЗІ ГЛОБАЛЬНОГО ВИМИРАННЯ

extinct.JPG
Андрій М. ЗАМОРОКА

За оцінками науковців, на Землі проживає близько десяти мільйонів видів, тоді як на нинішній день біологам відомо лише два мільйони. Темпи вимирання, в глобальному масштабі, складають більш, ніж 30 тисяч видів щороку і спостерігається тенденція до зростання цієї загрозливої цифри. Більше сімдесяти відсотків науковців вважають, що в найближчі 30 років з лиця нашої з вами планети зникне п’ята частина всіх живих організмів, а близько третини біологів беруться стверджувати, що за цей час зникне не менше половини всіх існуючих видів.

Ніхто так тонко не відчуває проблематики глобальної екологічної катастрофи, що насувається, як біолог. Професійному оку науковця помітні, майже, невидимі ознаки руйнування озонового шару, полютантного забруднення чи глобального потепління. Але ми собі навіть не можемо уявити, що більш катастрофічні та глобальні проблеми нас з вами очікують при зростанні темпів глобального вимирання. Вони не йдуть в жодне порівняння зі згаданими факторами людської діяльності. Втрата біологічного різноманіття призведе до всепоглинаючого порушення природних зв’язків – зникнуть цілі ланки, які надають стабільності екосистемам, що спричинить їх розпад і деґрадацію. Людство відчує страшні наслідки свого недбальства – епідемії, голод, скорочення населення. Це не апокаліптичні віщування, а реальна ситуація на сьогоднішній день. На превеликий жаль, людство уже не може відвернути цієї катастрофи, а лише пом’якшити її наслідки.

Семеро із десяти біологів вам скажуть, що уже почалось всепланетарне вимирання, і воно буде найбільшим за своїми втратами за всі 4,5 мільярди років існування життя на Землі. Більшим, а ніж метеорна катастрофа, коли вимерли динозаври 65 мільйонів років тому, а ніж будь-яке з інших, а найбільш прикро, що це вимирання спричинене людською діяльністю. Більше сімдесяти відсотків науковців вважають, що в найближчі 30 років з лиця нашої з вами планети зникне п’ята частина всіх живих організмів, а близько третини біологів беруться стверджувати, що за цей час зникне не менше половини всіх існуючих видів.

За оцінками науковців, на Землі проживає близько десяти мільйонів видів, тоді як на нинішній день біологам відомо лише два мільйони. Темпи вимирання, в глобальному масштабі, складають більш, ніж 30 тисяч видів щороку і спостерігається тенденція до зростання цієї загрозливої цифри. Проблема вимирання, в першу чергу, полягає у тому, що втрачається генетичне різноманіття, яке може бути використане для потреб людської цивілізації. Такий, здавалося б, меркантильний і споживацький підхід може, у значній мірі, загальмувати темпи вимирання, адже нам невідомо, скільки видів можуть бути застосовані у медицині, сільському господарстві, текстилі тощо. Усі ці питання потребують свого дослідження, а для цього потрібно зберігати природні екосистеми, створюючи різнорідні резервати. Проте, навіть цей шлях не здатен вберегти нашу планету від глобального вимирання. Причиною невтішних прогнозів є сама діяльність людини. В першу чергу – то зростання населення, для якого потрібні не лише території для проживання, але й площі під посівні культури і пасовища, які дали б змогу прогодуватися. І потреба в таких площах зростає щороку, ще й з огляду на ерозію і деґрадацію ґрунтів. Найбільшою проблемою є те, що там де позавчора були густі ліси, вчора врожайні поля, а нині спекотна пустеля. Розміри пустель на Землі зростають з кожним роком, площі лісів і саван різко скорочуються. Неправильне і виснажливе сільське господарство це не єдина причина, що викликала початок шостого глобального вимирання. З індустріалізацією почалось забруднення океану та атмосфери не тільки важкими елементами, але й парниковими газами, фреонами, які спричинили початок глобального потепління, руйнацію озонового шару, отруєння продуктів харчування.

Обличчя нашої планети зміниться докорінно. Чи можете ви уявити африканські савани без слонів, жирафів, левів та зебр? Напевно ні, але тенденції невтішні – з кожним роком неторканих саван стає менше, а природні резервати та парки не здатні підтримувати того конче необхідного ґенетичного різноманіття видів, що безухильно призведе до цілковитого зникнення великих ссавців. А чи уявляли ви собі Амазонку без тропічних лісів? Сподіваюся, що ні, проте, саме таке майбутнє її чекає. Темпи вирубування і випалювання тропічних лісів Амазонії становлять 130 тисяч квадратних кілометрів щороку – це перевищує площу Британії! За останнє століття площі тропічних лісів зменшились в два з половиною рази, і нажаль, то не кінець. Зникнуть ліси з берегів Амазонки – зникне й ріка, яку живить водою той же тропічний ліс. Можете собі уявити океани без китів чи коралових рифів? Якщо ні, то ви ще всього не знаєте. Забруднення морів стоками і промисловими викидами спричинилось до загибелі багатющих екосистем Океану. І ці тенденції з фантастично загрозливим розмахом охопили всю планету, всі материки і острови, всі найвищі гори і найглибші океанічні западини. І на місце лісів прийдуть сухі степи, саван – пустелі, коралових рифів – спустошені піщані мілководдя, не буде велетенських косяків риб, зникнуть морські леви та тюлені… Нажаль ми спохопились дуже пізно…

admin Written by:

6 Comments

  1. Anet
    Березень 23, 2010
    Reply

    Вчому полягає проблема вимирання видів, сучасного світу?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

79 + = 88