ЦЕНТР РЕАБІЛІТАЦІЇ ДИКИХ ТВАРИН РОЗШИРИВСЯ У 2010 РОЦІ

На постійному утриманні у центрі реабілітації знаходиться Лисиця звичайна (Vulpes vulpes (Linnaeus, 1758). Автор ілюстрації: Василь Маланюк

Володимир БУЧКО

Важливим і невід’ємним елементом у національних парках Європи та світу є центри реабілітації диких тварин. Основна їхня функція – штучне розведення та повернення у дику природу рідкісних аборигенних видів, реабілітація хворих і довічне утримання скалічених  тварин. Такі центри відіграють важливу роль у формуванні у підростаючого покоління екологічної свідомості та гуманного ставлення до всього живого.

На превеликий жаль, в Україні практика подібних центрів ще не прижилася, хоча є спроби їх створення у біосферному “Асканія-Нова” і природному “Розточчя” заповідниках.

З ініціативи працівників наукового відділу Галицького національного природного парку 21 серпня 2007 року з метою реабілітації і подальшого повернення у рідну стихію представників місцевої фауни, які попали в біду, було створено центр реабілітації диких тварин. На сьогоднішній день він знаходиться на території дендропарку Галицького НПП та в прилеглому до нього лісовому масиві. За тваринами доглядають працівники наукового відділу. Ведеться журнал спостережень за поведінкою тварин у неволі; проводиться їхнє щеплення і лікування. В центр приймають тільки хворих, або скалічених при різних обставинах, а також молодих тварин, котрі не можуть самі добувати їжу і в дикій природі приречені на загибель.

Лелека білий (Ciconia ciconia (Linnaeus, 1758), якого привезли зі зламаним крилом залишиться доживати свого віку у Центрі реабілітації. Автор ілюстрації: Василь Маланюк

У ставленні до тварин тут утвердились принципи, коли: утримуються тільки ті тварини, котрі не можуть вижити у дикій природі; створюються належні умови їх перебування, максимально наближені до їхнього існування у дикій природі; після лікування та реабілітації на волю випускаються лише ті тварини, які зможуть існувати у дикій природі.

За час діяльності центру його мешканцями були 62 тварини, з яких 48 пройшли курс реабілітації і повернулись у дику природу. На сьогоднішній день у Центрі утримуються лисиця, сірий вовчок, ліскулька (соня), сіра куріпка, лебідь-шипун, білий лелека, боривітер, які не здатні самостійно вижити в дикій природі. 5 особин утримується у зв’язку з пораненням і каліцтвом, а ще трьох лікуємо і маємо надію, що вони повернуться у свою стихію після реабілітації.

Новозбудований вольєр для птахів. Автор ілюстрації: Василь Маланюк

Рік, що минув став етапним у зміцненні матеріальної бази  центру. Члени громадської екологічної організації “Еко-Галич” на основі розробленого власного проекту, при фінансовій підтримці Міжнародного фонду “Відродження” та Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини спорудили вольєри загальною площею 216 м2. Навесні вони будуть заселені денними (орли, соколи, яструби ін.) та нічними (сови) хижими птахами.

Найбільша проблема центру – відсутність коштів на утримання та лікування тварин. Користуючись нагодою, адміністрація Галицького НПП висловлює щиру подяку директору  ВАТ “Більшівці-риба” Володимиру Миколойовичу Янушу за матеріальну підтримку центру впродовж останніх років, за розуміння проблем “братів наших менших”.

Ще один мешканець Центру Боривітер звичайний (Falco tinnunculus Linnaeus, 1758). Автор ілюстрації: Василь Маланюк

Наступний етап розвитку центру – спорудження просторої вольєри для водоплавних і навколоводних птахів, крупних хижих ссавців та ратичних звірів, а також ремонт зимового приміщення.

Ми запрошуємо підприємців, меценатів, людей щедрої вдачі, усіх, хто з розумінням ставиться до збереження типових та унікальних лісових та лісостепових природних комплексів Передкарпаття відвідати наш центр реабілітації, чудовий музей природи землі Галицької. Тут на власні очі ви переконаєтесь як важливо сьогодні з розумінням ставитись до навколишнього природного середовища, і не тільки словом, а й ділом сприяти його поліпшенню.

Ліскулька ліщинова (Muscardinus avellanarius (Linnaeus, 1758). Автор ілюстрації: Володимир Бучко

Маємо надію, що з часом центр реабілітації диких тварин стане не тільки притулком для тварин, а й місцем відпочинку галичан та гостей Галицького краю.

Контакти:
03431 22-113, 21-187
Володимир БУЧКО,
начальник наукового відділу
Галицького Національного природного парку.

admin Written by:

One Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 − 19 =