РАЙСЬКІ ПТАШКИ

Парадізея Рудольфа (Paradisaea rudolphi (Finsch, 1885)
Парадізея Рудольфа (Paradisaea rudolphi (Finsch, 1885)

Андрій М. ЗАМОРОКА

 

Коли, у 1522 році, експедиція Фернандо Маґелана привезла шкірки райських пташок до Європи, то середньовічна публіка була заворожена їх красою. Натуралісти тих часів з цілковитою впевненістю вважали, що райські пташки ніколи не сідають на землю чи дерева, а живуть у повітрі й споживають лише нектар, адже шкіри, що постачались на ринок, були без ніг. Навіть Карл Лінней – батько біології, – вперше науково описуючи райську птаху, назвав її Парадізея безнога (Paradisaea apoda Linnaeus, 1758)…

Парадізея безнога (Paradisaea apoda Linnaeus, 1758)
Парадізея безнога (Paradisaea apoda Linnaeus, 1758)

Райські пташки є далекими родичами звичних для нас горобців та ворон, тому біологи відносять їх до ряду Горобцеподібні (Passeriformes Linnaeus, 1758). Наукова назва родини Парадезиїд (Paradisaeidae Vigors, 1825), що об’єднує усіх райських пташок, у перекладі з латині так і означає “райські”.

Яскраве і незвичайне оперення райських пташок привернуло увагу спершу мисливців і натуралістів, що вражали публіку неймовірними розповідями про дивовижних створінь та екзотичні пригоди у тропіках Океанії. Згодом, разом із індустріалізацією та розвитком нових модних тенденцій, ними зацікавилась і широка публіка. Попит на пір’я райських пташок зростав впродовж усього ХІХ століття, досягши на початку ХХ століття небачених обсягів імпорту – 80 тисяч шкірок щороку! Їх використовували для виготовлення жіночих капелюшків, віял та різноманітного декору. Невдовзі чисельність райських пташок стала швидко падати, а ціни стрімко зростати, адже для полювали на них тепер у важкодоступних гірських місцинах Нової Ґвінеї, де племена не дуже лояльно ставились до колоністів. У 1908 році Велика Британія ввела обмеження на відстріл райських пташок, а Голландія – лише у 1931, коли попит на їх пір’я зійшов нанівець. Нині полювати на цих птахів заборонено цілком, а місця їх перебування підлягають заповіданню і охороні.

Астрапія Маєра (Astrapia mayeri Stonor, 1939)
Астрапія Маєра (Astrapia mayeri Stonor, 1939)

На сьогоднішній день відомо 45 видів Райських пташок, які розповсюджені у Новій Ґвінеї, на Островах Протоки Тореса та у Східній Австралії. Причому, 35 видів із них живуть лише у тропічних лісах Нової Ґвінеї і є тутешніми ендеміками. Біологів завжди цікавило питання: “Чому природній відбір та еволюція створили яскраве забарвлення Райських пташок?” Така винятковість кольорових варіацій є не чим іншим як принадою для хижаків, тому це суперечить будь-якій еволюційній логіці та доцільності. Вчені довго ламали голови, шукаючи принагідне пояснення, аж поки не поставили кілька простеньких експериментів з павичами. Хоча павичі – це родичі курей, й не приналежні до райських пташок, але мають аналогічно яскраве забарвлення і статевий диморфізм: самці помітні здалеку, а самки – непримітні, не привертають зайвої уваги. Коли, в ході експерименту, самцям павичів – власникам найбільш розкішних і яскравих хвостів – повідтинали частину пір’їн зі знаменитими “вічками”, то самки спарювались лише з тими, у яких хвости були цілими, хоча куди менш розкішні. Усе виявилось дуже простим – самки вибирали найбільш красиво оперених самців – це й слугувало рушійною силою для природного добору, хоча найбільш яскраві самці й були найбільш помітними для хижаків… Аналогічна ситуація із райським пташками, тим паче, що на Новій Ґвінеї немає природних хижаків, за винятком деяких соколиних. Тут відсутні плацентарні ссавці, які б могли полювати на птахів і споживати їх яйця.

Парадізея червона (Paradisaea rubra Daudin, 1800)
Парадізея червона (Paradisaea rubra Daudin, 1800)

У райських пташок розвинулась спеціалізація щодо статевої поведінки – самці не тільки демонструють своє яскраве забарвлення, вони ще й “танцюють” та дарують своїм обраницям різноманітні квіточки та яскраві речі, які збільшують шанси на спарювання і продовження роду. Самці, зазвичай, збираються на токовиську – невеликій ділянці у лісі, де починають танцювати, демонструючи самкам, що зібрались довкола, свою принадливість. У центрі розміщуються 1-2 альфа-самці, обабіч них 5-6 бета-самці, а відтак гама, іпсилон та сигма – розподіл відбувається за розмірами, силою та красою. Через деякий час самки обирають партнерів і попарно покидають токовисько.

Парадізея золота (Paradisaea decora Salvin & Godman, 1883)
Парадізея золота (Paradisaea decora Salvin & Godman, 1883)

Розміри райських пташок коливаються у межах від 15 см, наприклад, у Райської пташки королівської (Cicinnurus regius (Linnaeus, 1758), до максимальних 110 см, наприклад, у Райської пташки перев’язаної (Epimachus fastuosus (Hermann, 1783).

Чоловіки паякона у ритальному вбранні із пір'я райських пташок
Чоловіки Паякона у ритальному вбранні із пір'я райських пташок

Місцеві племена віками спостерігали за райськими пташками, копіюючи їх поведінку – більшість ритуальних танців туземців нагадують шлюбну поведінку цих птахів. Окрім того в ритуалах використовувалось їх пір’я, яке, до слова, не вийшло з ужитку і нині. Тисячі туристів відвідують Нову Ґвінею з метою побувати на незвичній атракції – ритуальних танцях туземних новоґвінейських воїнів, вбраних в одяг виготовлений з пір’я райських пташок. Незважаючи на заборону полювання на них місцеві жителі відстрілюють їх для свої потреб, проте, вони не наносять популяціям відчутних втрат, чого не можна сказати про розширення площ під плантації оливової пальми, які витісняють райських пташок з предковічних місць їх проживання…

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

6 Comments

  1. Серпень 7, 2009
    Reply

    Фотографії Парадізеї червоної і парадізеї золотої просто супер.

  2. Серпень 7, 2009
    Reply

    Я їх узяв із National geographic, а у них завжди класні фото 🙂 . До слова, на фотах лише самці – самки ж сіренькі і не примітні. Саме це й дозволило вижити Райським пташкам у часи масового полювання на них, адже відстрілювали лише самців…

  3. Юля
    Червень 6, 2011
    Reply

    Дуже гарі фото!!Адмін дякую я дізналася так багато нового!!

  4. Червень 11, 2011
    Reply

    Прошу дуже, пані Юлю 🙂 .

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

− 6 = 1