РИБА З РУКАМИ

tiktaalik_roseae.jpg
Тікталік Роса (Tiktaalik roseae Daeschler, Shubin & Jenkins, 2006)

 Ігор ЮРКЕВИЧ та Андрій ГЛОВ’ЯК

Учені не здаються, намагаючись з’ясувати, хто жив до людей на планеті Земля. Цьому палеонтологи і антропологи присвячують величезну кількість часу і масштабні розкопки, завдяки яким іноді відбуваються сенсації. Так, останні дослідження палеонтологів виявили ланку між рибами і наземними тваринами, якої не вистачало. Річ у тому, що ученими передбачалося, що риби в результаті процесу еволюції розвинулися в наземних істот. Проте фактичного підтвердження, а саме останків проміжної істоти між рибами і наземними тваринами  знайдено не було.


Нейл Шубін з університету Чікаго та Едвард Дешлер з філадельфійської академії природознавства в журналі Nature опублікували результати розкопок на півночі Канади, де було знайдено унікальну істоту – реальне свідоцтво океанічного походження сухопутних тварин. Сім років учені проводили розкопки на Канадійському Арктичному архіпелазі, а метою їх експедицій було знайти “ланку, якої бракує” між рибами та наземними чотириногими тваринами. І лише в 2004 році їм пощастило виявити те, що вони так довго шукали! Це було відкриття, яке повністю довело процес виходу риб з води приблизно між 380 і 360 мільйонами років назад і розвиток їх до амфібій, рептилій, динозаврів, птахів, ссавців і нас – людей. “Це надзвичайно важлива знахідка, оскільки було накопичено багато відомостей про риб і чотириногих тварин, проте, між ними залишався незаповнений проміжок – ланка, якої бракує”, — сказав Ханс Суєс (Hans Sues), заступник директора Смітсоніанського національного музею природознавства, коментуючи факт знахідки.
Істоту назвали Tiktaalik roseae, і було “воно”, безперечно, в першу чергу, рибою, хоч і з ознаками сухопутної тварини. У цієї істоти була луска, плавники і зябра, але вона могла повертати голову незалежно від тіла, була здатна повзати по ґрунті, приблизно так само, як це роблять сьогоднішні тюлені, і, можливо, навіть ходити. Знайдено було декілька скам’янілостей завдовжки від 1,2 до 2,7 метра, але в жодного з них не було задньої частини тіла. Плавники Тікталіка мали усередині кістки, і були схожі на лапи настільки розвинені, що дозволяли йому рухатися на суходолі. Одночасно виявлено достатньо міцні ребра, які утримували тіло на суші. Як вважається, Тікталік був хижаком – голова тварини була схожа на голову алігатора, а паща розміром від 25 до 50 сантиметрів була всіяна гострими зубами. Істота очевидно харчувалася у воді іншими рибами.
Цікаво, що поки для виявленої істоти немає навіть класифікації. Його повною мірою не можна назвати ні рибою, ні чотириногою твариною. З вивчених характеристик скам’янілості і за системою класифікації видів знайдена тварина може зайняти місце між Panderichthys (рибою, що жила близько 385 мільйонів років назад) і Acanthostega – найстародавнішим з відомих науці тетраподів, що мешкав на Землі 365 мільйонів років назад. Тварини з чотирма лапами розвинулися від кистеперих риб в Девонський період, а проміжна ланка між ними – це і є наш Тікталік.

admin Written by:

3 Comments

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 80 = 90