МЕТАНОВА СЕНСАЦІЯ З МАРСУ. ТО ЖИТТЯ НА МАРСІ ТАКИ ІСНУЄ?

Червоний серпанок атмосфери Марсу
Червоний серпанок атмосфери Марсу


Андрій М. ЗАМОРОКА
 

15 січня в онлайн-версії американського журналу “Наука” (Science) опубліковано статтю про утворення метану на Марсі. Ця новина сколихнула науковий світ, адже метан є продуктом життєдіяльності живих організмів! Питання про існування життя на Марсі увійшло в нову фазу дискусій, як це було після знаходження скам’янілих бактерій у марсіанському метеориті, про що “Станіславівський натуралісТ” уже писав. Дискусія розгорілась довкола того, чи є марсіанський метан біологічного, а чи може ґеологічного походжень.

Журнал Станіславівський натуралісТ


Мапа-спектрограма розповсюдження газу метану у атмосфері Марсу
Мапа-спектрограма розповсюдження газу метану у атмосфері Марсу

Колективом науковців з Національної аерокосмічної аґенції США (НАСА), під керівництвом доктора Майкла Мамми, після багаторічних спектроскопічних досліджень атмосфери Марсу, було виявлено відносно велику частку газу метану у її складі – приблизно 10 мільярдних відсотка. Вчені не можуть з упевненістю стверджувати, що є джерелом метану, але надіються, що то є бактерії. На Землі 90% всього метану утворюється живими організмами – метаноґенними бактеріями, але значна частка метану утворюється ґеологічним способом. Просочуючись через океанічну кору, метан дає початок багатим глибоководним екосистемам.

Канави Нілі - одна із місцин Марсу, звідки виділяється метан
Канави Нілі - одна із місцин Марсу, звідки виділяється метан

Науковці відкрили сезонні коливання у кількості метану, що виділяється в атмосферу Марсу. Зокрема, в період марсіанських весни-літа, коли тане мерзлота, його кількість в атмосфері різко зростає, а з похолоданням – зменшується. Цей процес може пов’язуватись з кількома явищами. По-перше, якщо газ біогенного походження, то при потеплінні бактерії розмножуються і виділяють його. По-друге, якщо газ ґеологічного походження, то потепління викликає хімічні процеси, що виділяють метан. І третій варіант – танення мерзлоти може звільняти шлях виходу метану в атмосферу із марсіанської кори, який синтезувався у його надрах. На користь останнього може свідчити те, що всі метанові джерела розташовані в межах геологічних утворень – розломів й гірських масивів. Над поверхнею планети виявлено три великі метанові атмосферні плями, які покривають понад 10 мільйонів квадратних кілометрів планети. Встановити точне місце розташування метанових джерел, сучасними методами досліджень, із Землі, залишається неможливим.

Ви можете придбати друкований журнал “Станіславівський натураліст”, перейшовши за цим лінком

Зрештою, дискусія про марсіанські бактерії триває, але допоки не буде знайдено хоча б одну з них, доти суперечка ґрунтуватиметься лише на опосередкованих доказах…

Автору буде корисно та цікаво знати Вашу думку про написану розповідь. Залишіть свій відгук про статтю у вікні нижче. Вкажіть своє ім’я чи нік, емейл, напишіть текст, введіть два слова запропоновані програмою у віконечку нижче і натисніть submit

admin Written by:

6 Comments

  1. Віталій
    Січень 28, 2009
    Reply

    Цікаво!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

90 − = 86