БОЖЕСТВЕННИЙ ПЛІД КЕТЦАЛЬКОАТЛЯ

Квітка Теоброми какао (Theobroma cacao L.)
Квітка Теоброми какао (Theobroma cacao L.)

 

Андрій М. ЗАМОРОКА

 

Кетцалькоатль та Тескатлипока – одвічні супротивники – удвох створили землю і небо, ріки і моря, тварин і рослин, а на кінець людину. Кетцалькоатль вибрав кілька рослин, які зростали у горах, і приготував з них божественний напій – какахоатль, який п’янив розум і звільняв душу. Так оповідають письмена ацтеків. Великий і щедрий бог Кетцалькоатль подарував людям найдорожчий скарб – божественний плід…

Дерево какао
Дерево какао

У XVII столітті великий шведський натураліст Карл Лінней назвав цей плід “Харч богів”, власне, то було какао, а божественний напій ацтеків – пиво із них… Хроніки конкістадорів 1519 року розповідають, що після захоплення палацу імператора Монтезуми ІІ, у його скарбницях було виявлено 250 тон висушених плодів какао, які слугували валютою Мезоамерики тих часів. Спеціально для імператора та придвірної знаті щодня варили п’ятдесят величезних чанів хмільного пива з плодів, а з насіння – бобів какао виготовляли шоколад. Той шоколад, який ми знаємо нині, дуже сильно різниться від ацтецького. Ацтеки готували його на основі кукурудзяного борошна, куди додавали мелені какао-боби, гострий перець чилі, арахісову оливу, ваніль та мед, варили, ретельно перемішуючи, – це був гострий, гіркий і пряний шоколад. Європейцям такий рецепт не припав до смаку тому його змінили на солодкий.

Цвітіння какао
Цвітіння какао

Існує близько 20-ти видів Теобром, проте, найбільш знаменитим і культивованим є Теоброма какао (Theobroma cacao L.) – це невелике, заввишки 12-15 м, вічнозелене дерево, що зростає у тропічних лісах Мезоамерики та Південної Америки. Згідно біологічної класифікації, воно приналежне до родини Мальвових (Malvaceae Juss.). Листя Дерева какао тонке, подовгасто-еліптичне з восковим відблиском. Для какао характерна кауліфлорія – квіти, а потім і плоди утворюються безпосередньо на стовбурі, а не у пазухах листків чи на кінцях пагонів. Плід лимоноподібної форми, м’ясистий, ягодоподібний, на смак солодкавий, містить до 50-ти великих насінин – какао-бобів, які розташовані у кілька рядів. Назва “какао-боби” є тривіальною через схожість насіння Теобром на боби, хоча, насправді, насіння не є бобом. Плодоношення і цвітіння відбувається впродовж усього року, а цілковите дозрівання плодів – за чотири місяці. Тривалість життя Дерева какао складає 70-80 років.

Спілі плоди какао на дереві
Спілі плоди какао на дереві

Історія культивування какао у Америці досягає 1100 року до нашої ери – цим часом датуються перші керамічні вироби із зображенням його плодів. Після відкриття Америки європейцями і зросту попиту на шоколад у Європі, найбільшими експортерами какао стали Еквадор, Венесуела та Бразилія, а сьогодні – це Кот-Д’Івуар (Африка), яка вирощує третину всього світового урожаю, а також Гана (Африка), Ніґерія (Африка) та Індонезія (Азія). Інші ж тропічні та екваторіальні країни вносять незначний вклад у світове виробництво какао-бобів.

Плід і насіння какао
Плід і насіння какао

Збір врожаю проводиться двічі на рік: перед початком сезону дощів, та після його закінчення, причому, вважається, що врожай у другому випадку має кращу якість. Плоди зрізають безпосередньо зі стовбурів за допомогою мачете, розкраюються на кілька частин, засипаються у бочки з водою, де бродять впродовж тижня-півтора. За час бродіння розкладається м’який плід та шкірка бобів, останні втрачають своє гіркотиння. Після бродіння какао-боби сушать і фасують на експорт.

Какао-боби є надзвичайно поживними, адже містять до 40-50% какао-оливи, а головним біологічно активним компонентом насіння є алкалоїд теобромін, який збуджує нервову систему і спричинює відчуття щастя, індукуючи синтез нашим мозком ендорфінів. Саме тому чистий чорний шоколад рекомендують як дієвий антидепресант проти осінньої та зимової депресій. Справжнісіньку сенсацію викликало дослідження професора Гарвардського університету доктора Нормана Ґоленберґа, який виявив, що какао містить специфічну речовину епікатехін. Ця речовина здатна запобігати таким важким захворюванням як інсульт, інфаркт міокарду, деяким видам раку та цукровому діабету. А кокохіл у складі какао гальмує процеси старіння і сповільнює розвиток зморшок. Какаофлавоноли зменшують ризик розвитку артеросклерозу і понижують рівень холестерину у крові. Какао має суттєвий антиоксидантний вплив на організм – 50 грам чорного шоколаду містить стільки ж антиоксидантів, скільки 15 склянок апельсинового соку або 6 спілих яблук! Вживання какао і чорного шоколаду підвищує працездатність і тонізуюче впливає на організм. А от негативного впливу вживання какао, за винятком індивідуального несприйняття, не виявлено. Тож Кетцалькоатль зробив справді божественний подарунок людям.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

8 Comments

  1. Липень 10, 2009
    Reply

    Дуже цікава стаття, спасибі.
    Між іншим, вчора по телевізорі бачив, як один хлопець готував страву із свинини, меду, шоколаду і гострого перцю – це він напевно у ацтеків взяв рецепт.

  2. Липень 12, 2009
    Reply

    Какао і справді використовують для приготування багатьох мя’сних страв, але ця практика не розповсюджена у побуті, а лише у рестораціях, і також практикується ґурманами. А шоколад, першопочатково, був гострим 😉 .

  3. YuliaMayya
    Листопад 19, 2009
    Reply

    Дуже гарна стаття, особливо фотографії. Мені останнім часом дуже смакує какао-напій. А готую я його так: 50г води, 250г козячого молока, 2,5ч.л. цукру, 1,5ч.л. какао-порошку. У 300-грамову чашку сиплю цукор, какао-порошок, перемішую, заливаю окропом(50г). Тоді доливаю молока і догріваю до помірно гарячого у мікрохвильовій печі. А якщо молоко щойно здоєне, то і догрівати не треба.

  4. Листопад 19, 2009
    Reply

    Гм, гадаю, має бути смачно 🙂 . Потрібно скуштувати.

  5. Аліна
    Грудень 2, 2012
    Reply

    Обожнюю чорний гіркий шоколад ! справжній……….

  6. Грудень 3, 2012
    Reply

    Він ще й дуже корисний, пані Аліно.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 4 = 10