ВЕЛИКИЙ ПЕРЕПИС МОРСЬКОГО ЖИТТЯ

Морське життя виявилось значно багатшим, ніж то вважалось раніше. Кораловий риф у водах Флориди, США. Джерело ілюстрації: www.noaa.gov

Андрій М. ЗАМОРОКА
 

Довгі 10 років 2700 морських біологів та океанографів із 80-ти країн світу здійснювали кропітку роботу із перепису живих орґанізмів Світового Океану. І ось, після 540 експедицій світу спрезентовано результати їх праці. Науковці згромадили усі відомості про морське життя у єдину базу даних OBIS – Океанічну Біоґеографічну Інформаційну Систему.

Екосистема чорних паліїв вражає своїм багатством і екстремально високими температурами - до 250 градусів за цельсієм! Джерело ілюстрації: www.noc.soton.ac.uk

Здійснюючи свій перепис морських істот, вчені довели, що немає в океані місця, де б не існувало життя. Хоча ще досить недавно побутувала думка, що на великих глибинах, океанічних западинах та підводних вулканах життя відсутнє взагалі. Проте, живі орґанізми були виявлені у найнесподіваніших місцях – там, де міг би розплавитись свинець, і там, де вода замерзала, утворюючи товсту кригу, там, де не було кисню, і там, куди не проникало світло…

Біологи провадили свої пошукування усіма можливими способами і методами. Вони застосовували сонари, супутники, батискафи, сіті, драґи, радіомаяки та камери. Декотрі пристрої прилаштовували безпосередньо до тварин, відслідковуючи їх міґрації та поведінку у їх природному середовищі життя. Вчені провели близько 30 мільйонів (!) спостережень, зумівши вперше провести реґіональні та глобальні порівняння біологічного розмаїття морських орґанізмів.

У відкритих водах океану жвуть горбаті кити - одні із найбільших ссавців на Землі. Джерело ілюстрації: http://www.wnet.org

І ось результат – перелік із 250 тисяч видів відомих морських організмів. За десятиліття активної праці морськими біологами відкрито понад 6 тисяч невідомих раніше видів, 1200 з яких, на сьогодні, формально описані, як нові для науки, а 4,8 тисячі ще очікують своєї участі. Кількість нових видів виявилась настільки великою, що біологи не справляються із їх описами. На сьогодні, електронні переліки включають у себе понад 190 тисяч видів, а для 80-ти тисяч створено окремі вебсторінки, то ж кожен може почерпнути наукові знання про світ океанів і морів.

Застосувавши, безпрецедентний за своїми масштабами, ґенетичний аналіз, дослідникам вдалось проаналізувати спорідненість 35 тисяч видів із різних таксонів. Часом, ґенетика урізала різноманіття там, де орґанізми помилково відносились до різних видів, однак, вона ж і збільшила число відомих видів з-поміж різноманітних мікроорґанізмів, зокрема евбактерій та археїв.

Західна частина Тихого океану є найбагатшим на види мілководним реґіоном Землі.Джерело ілюстрації: http://www.wnet.org

Найбагатшою на життя морською зоною є тропіки заходу Тихого океану – Океанія з її численними островами, кораловими рифами, мілкими морями та глибокими западинами. Саме тут найвище різноманіття мілководних орґанізмів. У той же час на відкритих просторах Світового океану життя найбільше вирує саме у помірних зонах обох півкуль.

Науковці виявили глобальне скорочення чисельності фітопланктону – основного джерела атмосферного кисню та їжі для усіх мешканців океанів… Цікавий факт, виявляється, що 90% біомаси живих істот океану становлять мікроорґанізми! Якщо цей показник співставити із людиною, то його можна виразити середньою масою 35-ти слонів на середню масу людини! Тривожні дзвоники свідчать, що за останні півстоліття різко скоротилась чисельність промислових тварин, і, що не менш важливо, – зменшилась їх розмірність. Надмірне рибальство спричинило повсюдне скорочення чисельності популяцій морської риби, яка й надалі знижується.

Вчених також вразило різноманіття глибоководних орґанізмів. Неочікуваним було виявлення глибоководних коралових рифів та велетенських бактеріальних колоній протяжністю сотні кілометрів. Усі вони населені численними молюсками, ракоподібними, червами та рибами. Найбільш багате й різноманітне донне життя великих глибин у приполярних районах Землі, вздовж меж континентів, де холодні течії підіймаються із безодні, відтісняючи теплі тропічні води. Ці глибоководні потоки несуть поживні речовини для фітопланктону, який дає енергію і їжу міріадам дрібних і великих тварин. Вони їдять, розмножуються і вкінці помирають, опускаючись на дно у вигляді “орґанічного снігу”, стаючи їжею для донних істот. Це одвічний колобіг енерґії та матерії у океані.

У холодних водах Антарктики існують багаті бентосні екосистеми. Джерело ілюстрації: xenophilius.wordpress.com

Незважаючи на ґрандіозні успіхи десятилітньої праці, морським-біологам все ще невідомо про життя у 20% об’єму океану, а це його п’ята частина. Нікому невідомо скільки ще видів живих орґанізмів розповсюджено у морях і океанах. Нинішня цифра 250 тисяч видів, може бути лише четвертою частиною усього біологічного багатства морського життя. Дехто припускає, що солоні води заселяє не менше мільйона видів, а разом із бактеріями та археями, ця цифра може скласти понад 10 мільйонів!

Океан – наш спільний дім, який покинули наші далекі пращури, виволікши свої риб’ячі хвости на сушу – нову обитель. А прабатько Океан ще здатен нас здивувати, даруючи нам небачені багатства. От лише б мудро ними розпорядитись…

admin Written by:

2 Comments

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

13 − 4 =