КОМУ ВИГОДА ВІД БІОРІЗНОМАНІТТЯ?

Уляна СЕМАК

До дня збереження біорізноманіття

Сучасна людина живе в системі матеріальних цінностей, тому пояснити вигоду від збереження біорізноманіття слід апелюючи до меркантильних інтересів. Передусім, створення того сприятливого середовища, в якому люди почуватимуться максимально комфортно, напряму залежить від підтримки стабільності екосистем, а, отже, від збереження всіх форм життя в їх складі. “Здорове” середовище робить нас стійкішими, працездатнішими, а зростання трудового потенціалу та ефективності – безсумнівна запорука економічного зростання – як особистого, так і суспільного.

Сільське господарство – найкритичніший
чинник втрати біорізноманіття. Джерело ілюстрації: http://hdwallpaperdaily.com

Зважаючи на те, що біорізноманіття фактично утримує людство, забезпечуючи усіма необхідними ресурсами, збереження біоти у максимальній самобутності, гарантує задоволення всіх наших потреб в умовах постійно зростаючих апетитів, а науковий підхід зробить це можливим навіть при збільшенні кількості населення. Наразі не можна назвати хоча б котрийсь компонент біорізноманіття достатньо вивченим. Навіть ті, що перебувають під прискіпливим поглядом Людини з незапам’ятних часів, досі можуть приховувати в собі несподівано цінні якості. Цілком імовірно, що ті чи інші, поки недосліджені, властивості біоти можуть мати революційне значення для людства, як це було свого часу з пеніциліном. Але якщо ми втратимо такий безцінний біооб’єкт ще до того як відшукаємо його?.. Загалом, в природі криється ще безліч таємниць і їхнє відкриття попереду, але тільки при умові якнайповнішого збереження біорізноманніття.

Савани вражають біорізноманіттям великих ссавців. Джерело ілюстрації: http://www.abercrombiekent.co.uk

Таким чином, біорізноманіття – це безкрайня нива для розвитку науки та передових технологій. І тут, ясна річ, не обходиться без корисливих інтересів. Окрім того, об’єкти біорізноманіття можуть мати значний рекреаційний потенціал. Це може стати передумовою розвитку туризму, що матиме в своїй основі фінансові визиски.

Альпійські луки в усьому їх розмаїтті. Джерело ілюстрації: http://www.iccb-eccb2015.org

Реалії сьогодення такі, що збереження біорізноманіття чи будь-яка інша природоохоронна діяльність – це, безумовно, шлях до майбутнього, але також хороша реклама. Поки захист природи – це частіше гучні слова, ніж конкретні дії, та спільнота, яка розвивається саме таким шляхом, виглядає прогресивною. Це створює позитивний імідж на міжнародній арені, що, окрім зростання міжнародного впливу такої спільноти, підвищить світовий інтерес та, імовірно, привабить іноземні інвестиції.

Біорізноманіття є джерелом ресурсів для людської цивілізації. Джерело ілюстрації: http://www.pinterest.com

Сьогодні, саме завдяки біорізноманіттю, наше життя сите, благополучне, багате, а тому таке щасливе. А щастя, як відомо, перебуває поза системою матеріальних цінностей. І серед всього достатку, подарованого природою, ми нерідко почуваємося покинутими і одинокими. Проблема, як не дивно, також у біорізноманітті, точніше, у його нестачі.

Ми навіть не розуміємо наскільки спраглі життя серед бетонної безжиттєвої пустелі міст. Нам необхідні ті задумані липи спекотного вечора, галасливі сороки в ранковій тиші. Це не підлягає розумінню і не шукає підтверджень. Це духовна потреба заповнити ту внутрішню порожнечу, яка неминуче підстерігає нас у насправді вбогих міських ландшафтах. І після цього короткочасного дотику до живого ми знову повні сил, натхненні, нас знову відвідують мало не геніальні ідеї. І ми навряд чи знайдемо пояснення нових звершень, наприклад, у вмитих дощем листочках, але це вони одного разу стали новим поштовхом для нас, а отже поштовхом для суспільства. Саме тому збереження біорізноманіття робить нас такими багатими, наповнюючи наші банківські рахунки і, що найголовніше, серця, а також обіцяє успішне майбутнє.

Слідкуйте за публікаціями Станіславівського натураліста у соціальних мережах: Facebook, Google+ та Livejournal

admin Written by:

Be First to Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

77 + = 78