ВІН ПОТРЕБУЄ ОХОРОНИ!

muskorum1.jpg

Руслан Жирак

Джміль моховий (Bombus muscorum Fabricius, 1775) – напевно чи не один із 10 видів джмелів, що занесені до Червоної книги України (1994 р.), відносно якого точаться постійні суперечки біологів про його природоохоронний статус і доцільність включення у нову редакцію Червоної книги України. Проте, всупереч усім дискусіям і двояким поглядам, популяції цього виду в місцях його виявлення й поширення необхідно всебічно охороняти і проводити заходи щодо його збереження. 

Журнал Станіславівський натуралісТ

Дана стаття вийшла за підтримки Станіславівського Ентомологічного Товариства “Тенакс-17”

Розбіжності у поглядах викликані тим, що на думку деяких науковців, стан популяцій даного виду в місцях виявлення на території України в задовільному стані і особливої загрози існуванню джмеля мохового немає. Проте, як на мене, такий підхід хибний, оскільки з кожним роком, через неправильне природокористування, а часто і просто людську байдужість, відбувається зменшення площ придатних для його існування біотопів, що може мати летальні наслідки для цього виду. Тому джмеля мохового в місцях його виявлення необхідно всебічно охороняти і проводити заходи з його збереження.

Один з понад 300 видів роду, один з 38 видів у фауні України, він занесений до Червоної книги України – II категорія. Ареал Джмеля мохового охоплює усю Європу, Малу Азію, Казахстан, Сибір, Далекий Схід, Північну Монголію, Китай. В Україні він поширений локально по всій території, за винятком Криму. Зустрічається на луках в лісовій та лісостеповій зонах, долинах річок, балках та лісосмугах в степовій зоні, узліссях у передгір’ї Карпат. Зникає внаслідок руйнування гнізд під час оранок, викошування природних трав, випасання худоби, застосування пестицидів. B. muscorum – вид, що заселяє відкриті ценози: луки, поля, тощо. Віддає перевагу вологим лучним біотопам. Живе сім’ями, які восени налічують по 50-100 особин. Літ імаго триває з весни до осені. Зимує самка. За 22-23 дні після відкладання яєць виходять перші робочі особини. Самці з’являються в 2 половині літа. Після парування самці гинуть. Самки зимують під мохом і травою, в норах гризунів, пташиних гніздах. Політроф, але віддає перевагу квітам рослин родин Fabaceae, Lamiaceae, Asteraceae.

На території Івано-Франківської області вид є малочисельним, його поширення є локальним.

Вперше на території області виявлений на території Рогатинського району в с. Верхня Липиця і с. Нижня Липиця у 2001 році. На даний час, вид вказується нами з території Рогатинського Опілля, Поділля та Прикарпаття. Крім того, популяції даного виду виявлено на території Ботанічної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Чортова гора» на Рогатинщині та в урочищі “Касова гора” у Галицькому національному природному парку.

Автору буде корисно та цікаво знати Вашу думку про написану розповідь. Залишіть свій відгук про статтю у вікні нижче. Вкажіть своє ім’я чи нік, емейл, напишіть текст, введіть два слова запропоновані програмою у віконечку нижче і натисніть submit

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

Be First to Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 53 = 59