ОВМУАМУА – ЩО ЦЕ БУЛО?

Андрій М. ЗАМОРОКА

Рік тому у Сонячну систему з немислимою швидкістю 314000 кілометрів за годину увійшов загадковий об’єкт, що отримав назву “Овмуамуа”. Він пролетів у просторі між Сонцем і орбітою Меркурію, й у цьому році покидає нашу обитель. Усе б нічого, але астрономи не можуть дійти згоди що це було: астероїд чи комета? Більше того заміри виявили, що об’єкт, покидаючи Сонячну систему, рухається із прискоренням, яке описати згідно законів небесної механіки видається неймовірним. А тим часом у довколанаукових колах ширяться думки, що Овмуамуа – ніякий не астероїд чи комета, а міжзоряний корабель-розвідник інопланетної цивілізації! То ж що це таки було?…

Художня концепція Овмуамуа. Джерело ілюстрації: https://universemagazine.com

Дивовижно, одначе навіть астрофізики із таких поважних установ як Гарвардський Смітсонівський Центр Астрофізики припускають у наукових статтях (детальніше можна ознайомитись тут), що Овмуамуа може мати цілком штучне походження і бути інопланетним космічним кораблем! І як доказ наводять негравітаційне прискорення, з яким об’єкт покидає Сонячну систему. Одне із пояснень прискорення – це використання сонячного вітру для розгону.

Траєкторія Овмуамуа через Сонячну Систему. Джерело ілюстрації: https://wikipedia.org

Овмуамуа є незвичним в усьому: і у швидкості руху, і у траєкторії, і у формі, і кольорі, і хімічному складі… Жоден з відомих об’єктів Сонячної системи навіть близько не є схожим на Овмуамуа – астрономи змушені були виділити його у новий клас космічних тіл. Овмуамуа має сигароподібну форму завдовжки близько 400 м і завширшки близько 40 м, хоча відомості у різних джерелах варіюють до 800-1000 м у довжину і 80-120 м у ширину. Він складений здебільшого із металу чи метал-багатого каменю, вкритого прошарком червоної орґаніки, яка характерна для міжзоряного простору і формується під впливом космічних променів та ультрафіолетового випромінювання зірок. Овмуамуа рухається гіперболічною орбітою, яку щоправда змінив у зв’язку із дією гравітації Сонця. Астероїд увійшов у Сонячну систему зі сторони Веги сузір’я Ліри майже під прямим кутом. Змінив свою траєкторію і пролетів повз Землю на відстані 24 млн. км, що приблизно у 60 разів дальше, ніж від Землі до Місяця. Зараз астероїд прямує у до сузір’я Пегаса.

Орбіта Овмуамуа крізь внутрішню Сонячну систему. Джерело ілюстрації: https://wikipedia.org

Попри те, що Овмуамуа є вельми незвичним космічним тілом, а декотрі вчені припускають його штучне походження, абсолютна більшість астрономів вважає його цілком природним, а виявлене прискорення пояснюють незначним скидом пилу і газу астероїдом. Хоча, слід зауважити, що ретельні спостереження, які велись за ним з моменту появи у Сонячній системі, не виявили таких подій, ба більше, кома (хвіст) характерна для комет у нього цілком відсутня.

Сьогодні Овмуамуа покидає Сонячну систему назавжди, більше ніколи не повертаючись сюди.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

Be First to Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

51 − 43 =