БІОРІЗНОМАНІТТЯ: КУПИТИ НЕ МОЖНА ПРОДАТИ

Мирослава КРАЇНСЬКА

До дня збереження біорізноманіття

На сьогодні проблема збереження біорізноманіття набуває вкрай важливого значення. Адже, на Землі практично не залишилося такого місця куди б прямо чи опосередковано не втрутилась “рука людини” Так, технологічний проґрес, безперечно має низку переваг, оскільки значно полегшує життя людини. Проте, стрибкоподібний темп розвитку технологій та цивілізації чинить негативний вплив на біосферу та добробут людства в цілому. Зокрема, на продовольчу безпеку, вразливість до стихійних лих, енергетичну безпеку, доступ до чистої води та сировини. Це все впливає на здоров’я людей, а також суспільні відносини.

І здавалось би, благородна мета людини полегшити своє життя шляхом видобутку якогось із ресурсів, обов’язково призведе як мінімум до зміни стану інших складових екосистем, або й до чергової техногенної катастрофи. Для прикладу, видобуток сланцевого газу може призвести до зниження доступності та якості питної води. Ще одним типовим прикладом є стрибкоподібне збільшення концентрації СО2 в атмосфері, які приводять до глобального потепління, а це в свою чергу викликає швидке танення льодовиків, в кінцевому результаті – запасів прісної води залишається обмаль.

Видуботок викопного палива та мінеральних ресурсів є, хоча й не основним, але одним із чинників втрати біорізноманіття. Джерело ілюстрації: https://www.exposingtruth.com

На відміну від товарів, що купуються і продаються на ринках, багато благ отримуваних з екосистем не підлягають купівлі – продажу на ринках, бо практично, не надаються вираженню у грошовому еквіваленті. Це означає, що важливість біорізноманіття та природних процесів для людей іґнорується фінансовими ринками. Виснаження екосистем, може бути значно сповільнене або повністю усунене, якщо при ухваленні рішень буде розглянуто т.з. неекономічні чинники, або ж вироблено нові методи оцінки ресурсів екосистеми.

Найбільш значущий вклад у процес втрати біорізноманіття вносить сільське господарство, для якого необхідні рілля та пасовища, але в якому немає місця для дикої природи. Джерело ілюстрації: https://www.exposingtruth.com

Через людське господарювання, багато популяцій тварин і рослин скоротилися в чисельності, географічному поширенні, або ж за двома показниками одночасно. Вимирання видів, іноді, розглядається як природна частина історії Землі. Діяльність людини збільшує швидкість зникнення видів, принаймні в 100 разів в порівнянні зі гаданою природною швидкістю. Наслідком зникнення біорізноманіття стає руйнування існуючих екологічних зв’язків та деградація природних угрупувань, неспроможність їх до самопідтримання, що призведе до їх зникнення. Подальше скорочення біорізноманіття може призвести до дестабілізації біоти, втрати цілісності біосфери та її здатності підтримувати найважливіші характеристики середовища.



Види, що перебувають під загрозою вимирання. Джерело ілюстрації: http://peakresources.blogspot.com

Здавалось би, такі речі як: мобільні телефони, мікрохвильові печі. Інтернет-ресурси, без яких кожен з нас сьогодні не уявляє свого життя, через дію електро-магнітного випромінювання, спричинюють шуми та перешкоди у електро-магнітному полі Землі, внаслідок чого птахи втрачають орієнтири і не можуть знайти дорогу до рідних місць гніздування. Крім того, кожен із нас платить “свою ціну”, адже випромінювання впливає на людину і призводить до серйозних захворювань та порушень в організмі. Внаслідок, незворотного переходу біосфери в новий стан, вона може стати непридатною для життя людини. Ось чому так важливо, щоб кожен із нас задумався і усвідомив, що таке недбайливе ставлення до природи призведе до загибелі всього людства. Пам’ятаймо, що наше майбутнє в наших руках, тому робімо зміни на краще, поки не стало пізно.

Замість риби і ряски – відпрацьовані мобільші телефони. А куди ви поділи свій старий мобільшик? Джерело ілюстрації: https://www.exposingtruth._com

Слідкуйте за публікаціями Станіславівського натураліста у соціальних мережах: Facebook, Google+ та Livejournal

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

Be First to Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 − 17 =