ВІКІПЕДІЯ І БІОЛОГІЯ

Вільна енциклопедія Вікіпедія. Джерело ілюстрації: http://www.wikipedia.org

Андрій М. ЗАМОРОКА

Дуже втішила новина про те, що український розділ Вікіпедії – вільної інтернетової енциклопедії – оголосив конкурс на найліпші біологічні статті! Участь у цьому конкурсі може взяти будь-який зареєстрований користувач, який створить чи суттєво удосконалить уже наявну статтю. І як годиться, переможців очікують коштовні нагороди, про що читайте далі…

Власне про цілі конкурсу WikiBioContest-2013, – першочергово, то є залучення нових редакторів до написання біологічних статей. Сьогодні, коли біологія і дотичні до неї дисципліни є найбільш динамічними і передовими науками, і як би то пафосно не звучало, – розширюють горизонти перед людською цивілізацією, українське суспільство, у абсолютній більшості, залишається індиферентним до світових трендів. Зрештою, то відбивається і на таких проектах як наш національний розділ Вікіпедії – із 181925-ти її користувачів лише 48 бере участь у проекті “Біологія”… І це у величезній країні, де університети щорічно випускають тисячі біологів…

Вікіпедія стала найбільшою та найдоступнішою енциклопедією за усю людську історію! Джерело ілюстрації: http://gigaom.com

Інша мета конкурсу WikiBioContest-2013, то є підвищення якості статей з біологічної тематики, оскільки дуже багато з них мають вигляд початкових шаблонів без наповнення. У цьому плані, будь-хто із користувачів, вибравши тему, яка йому до вподоби, може всеосяжно доповнити статтю, що уже існує, і висунути її на змагання. Більше того, кількість таких публікацій не є лімітована! Для тих, хто уже зацікавився, раджу розпочати підготовку негайно, оскільки до початку конкурсу залишилося трошки більше 2-х місяців. Хто ніколи не писав і не редагував Вікіпедію раджу зазирнути сюди і детально ознайомитись з інструкціями.

Кожен може взяти участь у конкурсі біологічних статей в українській Вікіпедії. Джерело ілюстрації: http://footage.shutterstock.com

Отож, конкурс WikiBioContest-2013 стартує 1-го вересня 2013-го року. З цього дня і по 23-тє вересня, усі зацікавлені користувачі висуватимуть уже готові статті на участь у змаганнях. Орґанізатори означили дві окремі конкурсні групи: “лабораторні” та “польові” дисципліни. До перших буде віднесено статті з тематів біохімії, фізіології, ґенетики, цитології та молекулярної біології, а до другої – ботаніку, зоологію, екологію і палеонтологію. Більш детально про конкурс читайте на його сторінці.

Ці 22 дні, з моменту старту змагання, користувачі та журі дискутуватимуть стосовно якості висунутих статей. Разом з тим, впродовж цього часу, можна буде вносити будь-які зміни у тексти і структури статей, відповідно до висловлених зауваг та думок. Кінцеві результати повинні бути представлені не пізніше початку доби 23-го вересня, от тоді розпочнеться робота журі. За тиждень будуть оголошені результати і визначені переможці.

Зробити свій внесок до Вікіпедії так просто! Джерело ілюстрації: www.wallsave.com

А тепер до найцікавішого – винагород переможцям. Їх передбачено п’ять – одна за перше місце і по дві за друге і третє місця в кожній групі. Власне, перший приз – це смартфон HTC One 801e glacier white; другий – іPad with Retina display 16 Gb; третій – фотоапарат Canon PowerShot SX500IS Black. Як на мене, то цілком пристойно. Отож, пані та панове, годі засідати у фейсбуках та вконтактах, – внесіть свою посильну лепту у розвиток вільної енциклопедії!

admin Written by:

3 Comments

  1. Червень 19, 2013
    Reply

    Всем привет! Однако, небольшой ньюанс. Статьи, опубликованные в открытой печати и в электронном виде где-либо, не принимаются. Просто Википедия дает на них линк, или если нет в Инете – то как на ссылку в литературе. Так что пишите! 🙂 Всем успеха! Ж)

  2. Червень 19, 2013
    Reply

    Шановний адмін, я би запропонував додати до опису призів фразу, що другий та третій приз присуджуються окремо в кожній категорій статей. Тобто загалом призів 5, а не 3.

  3. Червень 19, 2013
    Reply

    Дякую за заувагу, пане Shao, – оновив.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

85 − = 76