КОРАЛОВИЙ КОЛІР – ЯКИЙ ЦЕ?

Строкаті кольори коралового рифу. Джерело ілюстрації: http://shadowness.com

Андрій М. ЗАМОРОКА

Я не фахівець у світі високої моди, одначе, десь краєм вуха чув, що, останнього сезону, однією із найбільш трендових колорацій є коралова. Колір коралів – це щось таке ніжне і насичене, у задумках кутюр’є – рожево-оранжевий в усіх його проявах і варіаціях… Та чи знаєте Ви якого кольору корали насправді?…

Ви будете дуже подивовані, коли, зайшовши у сувенірну крамничку, виявите, що усі корали у ній білі! То чому рожево-оранжевий називають “кораловим”? Тут ми стикаємося із масовим стереотипом, нав’язаним виробником модної продукції, яка покликана нас безмірно ощасливити і самоствердити, додати впевненості у собі і ваги у суспільстві. Хоча, має на меті лише одне – створити бездумного споживача нездатного до критичного мислення. Тому ми й поговоримо про кольори коралів такими, якими вони є насправді.

Ось так виглядає "безмежно щасливий" колір коралів в уявленні кутюр'є. А яким він є насправді? http://lookcolor.ru

Корал коралу нерівня: одні мають твердий скелет, а інші – ні; одні утворюють колонії, а інші – одинаки, одні тягнуться до світла, а інші ж занурюються у глибини океану… А розфарбовані ці дивовижні створіння в усі кольори веселки – від фіалкового до червоного. Але ж чому сувенірні корали білі? Справа в тому, що забарвлення мають лише живі тканини коралів, а їх скелет, складений з вапняку, тотожний крейді і за хімізмом, і за кольором. Колорації тканинам коралів надають як власні пігменти, так і їх співмешканці – мікроскопічні водорості Симбіодиніуми мікроадріатікуми (Symbiodinium microadriaticum Freudenthal, 1967). Останні більш відомі під тривіальною назвою Зооксантела. Саме Симбіодиніуми і визначають забарвлення більшості рифотвірних коралів. І як виявляється цей колір аж ніяк не рожево-оранжевий, а коричневий чи золотаво-коричневий, з можливими варіаціями жовтого та зеленого.

Диплорія, наприклад, забарвлена у жовті та золотисто-коричневі кольори... Джерело ілюстрації: http://shadowness.com

Забарвлення коралів залежить від глибини їх зростання на рифі. Ті, що розташовуються на його маківці найчастіше забарвлені у зелений або жовтий кольори. Ці корали зростають на глибині всього 5-10 м. Наприклад, корали-мізковики з роду Диплорій (Diploria Milne-Edwards and Haime, 1848) мають гарячожовтий колір, а листкуваті корали Турбінарії (Turbinaria Oken, 1815) – зелені або жовто-коричневі. Далі долів по схилах коралового рифу жовто-зелені барви змінюються на коричневі у їх найрізноманітніших варіаціях.

Акропора квітуча має зеленкуватий колір, зумовлений мікроскопічними водоростями Симбідіонідіумами. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Приблизно на глибинах від 10-ти до 30-ти метрів зростають коричнево-рожевуваті Пектинії (Pectinia Oken, 1815) та Акропори (Acropora Oken, 1815), коричнево-помаранчові Дендроґіри циліндричні (Dendrogyra cylindrus (Ehrenberg, 1834) та Поритеси (Porites Link, 1807). Цікаво, що вони усі в умовах акваріумів з коричневих стають яскраво-зеленими або пурпуровими, що зумовлено кращим освітленням і масовим розмноженням водоростей у їх тканинах. Однак, регуляція кількості Симбідіодиніумів у тканинах коралів є надзвичайно важливим фактором їх екології, оскільки надмірне розмноження водоростей спричинює отруєння колоній та їх загибель. Тому надзвичайно важливим є баланс кількості фотосинтезу, який відбувається в тканинах коралів – занадто багато водоростей з високою інтенсивністю фотосинтезу так само є небезпечним для коралу, як і їх нестача. Саме цей процес регулювання кількості Симбідіонідіумів у тканинах є визначальним чинником забарвлення коралів.

"Кораловий" колір Дендронефтії Клюнцінґера... Джерело ілюстрації: http://www.scubatravel.co.uk

Глибше 30-ти метрів, на кораловому рифі, куди проникають здебільшого довгі хвилі світлового спектру, широко розповсюджені рогові та м’які корали. Тут буяє багатство яскравих барв: жовтогарячі Сонцекорали-Тубастреї (Tubastraea Lesson, 1829), ніжно-рожеві Дендронефтії Клюнцінґера (Dendronephthya klunzingeri (Studer, 1888), фіалково-пурпурові Ґорґонії віялоподібні (Gorgonia flabellum Linnaeus, 1758), червоні Іциліґорґії Шрама (Iciligorgia schrammi Duchassaing, 1870) і навіть цілковито білі Ксенії (Xenia Lamarck, 1816)… Це різнобарв’я зумовлене уже не водоростями, яким на таких глибинах замало світла, а власними пігментами у клітинах тканин коралів.

Фіалково-пурпурова Ґорґонія віялоподібна Джерело ілюстрації: http://en.wikipedia.org

Забарвлення коралів надзвичайно строкате, і якогось одного кольору, який би однозначно можна було б назвати “кораловим” не існує. А, власне, рожево-оранжевий, який чомусь, у масовій культурі, асоціюється саме із коралами, є нетиповим для останніх. То ж “кораловий” колір – це радше стереотип, ніж реальність…

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

Be First to Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

96 − 90 =