СОНЯЧНІ ОПІКИ: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В НАШОМУ ОРҐАНІЗМІ?

Надмірне перебування під сонцем спричинює болючі сонячні опіки. Джерело ілюстрації: http://www.aisledash.com

Андрій М. ЗАМОРОКА

Літо… Час, коли дрес-код можна зробити більш вільнішим, або й взагалі знехтувати ним й податись на пляж приймати сонячні ванни… Одначе, перш ніж шкіра набуде жаданого брунатно-бронзового відтінку засмаги, більшість людей зазнають сонячних опіків – шкіра червоніє і починає пекти, а згодом свербіти і злущуватись. Що ж відбувається у нашому орґанізмі і як ті процеси впливають на наше здоров’я – тема нинішньої розповіді.

Красива брунатно-бронзова шкіра - результат правильної і помірної засмаги. Джерело ілюстрації: http://www.ultimatetan7.com

Навіть малим дітям відомо, що задля здобуття засмаги необхідно приймати сонячні ванни, та, напевно, мало хто знає, що власне отой жаданий бронзуватий відтінок засмаглої шкіри з’являється лише через кілька днів після того, як Ви побували під сонцем. Чому так? Засмага – це природна захисна реакція орґанізму на шкідливі і згубні ультафіолеові промені Сонця. Власне, побронзовіння шкіри відбувається завдяки пігменту меланіну, а для його синтезу, а відтак й з’яви засмаги, потрібен час – оті самі кілька днів. Одначе, незнання цих фізіологічних процесів і призводить до необдуманого “смаження” свого тіла на пляжах, перевертання зі сторони на сторону і багатозначні питальні погляди на своїх супутників: “Взялась мене засмага?” Відповідь, зрозуміло, буде негативна, однак, по поверненні додому приходить жахливе розуміння того, що день під сонцем обернувся почервонінням, опіками і болем, замість гарної брунатної шкіри. Гарячковий пошук кремів, ліків і кисломолочних продуктів (такий собі народний метод – авт.) уже не дасть якогось вагомого полегшення… Неприємні відчуття минуть за кілька днів, а обпечений епідерміс злущиться. Певна річ, шкіра, по всьому, стане темнішою – засмаглою. Та чи вартувало так себе мордувати.

Краса потребує не жертв, а вміння! Джерело ілюстрації: http://www.ultimatetan7.com

Що ж, для здобуття сталої і насиченої засмаги достатньо півтори-дві години сонячних ванн впродовж кількох днів, та й то зранку, або ж перед вечором. “Смаження” впродовж дня і особливо в полуденішні години несе загрозу здоров’ю, і щонайгірше, може стати причиною розвитку онкологічних захворювань…

Зроблю маленький “ліричний відступ” від сонячних опіків і скажу кілька слів про вплив ультрафіолету на старіння шкіри для тих, хто “фанатіє” від засмагання і нестримно рветься на пляжі… Справа в тому, що ультрафіолетові промені є основною причиною передчасного старіння шкіри і з’яви зморшок. Колаґен – епідермальний білок, що відповідає за пружність та еластичність шкіри, є дуже чутливим до сонячних променів. Його молекули руйнуються при дії на шкіру сонячного світла, утворюючи фраґменти – аномальні форми колагену, які, при тривалому, багатоденному опроміненні, накопичуються, провокуючи з’яву зморшок… Окрім того, тривале і необдумане засмагання спричинює утворення, під впливом ультрафіолету, вільних радикалів – оксидантів, які також руйнують колаґен, а окрім нього – ДНК, мембрани і навіть вбивають цілі клітини шкіри, що, знову ж таки, веде до передчасного старіння. То ж, аби захистити себе, треба знати міру в засмаганні й користуватися сонцезахисними засобами.

Правильний підхід - красивий результат! Джерело ілюстрації: http://weheartit.com

Сонячні опіки шкіри і подальший прояв засмаги мають прямий зв’язок – друге є наслідком першого. Але ж як орґанізм “дізнається” про потребу синтезу захисного пігменту – меланіну? Вчені довго ламали голови і, зрештою, встановили механізм цього сиґналізування. Виявляється, що в результаті загибелі опромінених сонцем клітин шкіри – кератиноцитів, відбувається виділення у міжклітинний простір ушкодженої мікро-РНК, яка не несе в собі жодної інформації про білки. Сусідні – неушкоджені – клітини уловлюють цю РНК, розпізнають її і запускають складний каскад біохімічних реакцій, який веде синтезу меланіну і виникнення засмаги, як кінцевого результату. При тривалому перебуванні під сонцем, масштаби ушкодження шкіри зростають, що веде до імунної реакції – знищення змертвілих клітин, і наповнення міжклітинного простору рідиною – з’ява набряку. Це результат опіку. При тривалому і частому опроміненні, опіки повторюються, продукти відмирання клітин шкіри накопичуються, а їх надлишок може спричинити рак шкіри. В той же час, при короткочасному перебуванні під сонцем відбувається нормальний процес сиґналізування про можливу загрозу орґанізму, і його адекватну відповідь – з’яву засмаги. То ж красива брунатна шкіра – це не данина моді, а природний захист від палючого сонця і убезпечення нашого здоров’я. Тому засмагайте на здоров’я, засмагайте з розумом.

admin Written by:

One Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

37 + = 45