ДИВОВИЖНА ФАУНА. ПРИМАТИ: УАКАРІ ЧЕРВОНИЙ

Уакарі червоний із "сумним", наче людським обличчям... Джерело ілюстрації: http://www.visualphotos.com

Руслан ЖИРАК

У верхів’ях Амазонії – між ріками Жапура, Ульяґа й Андами – у найбагатшій екосистемі на Землі, у кронах тропічного лісу мешкає маленька мавпа із сумним, майже людським обличчям. Ця мавпа, Уакарі червоний, – один із найрідкісніших і найполохливіших приматів на планеті…

Уакарі червоний у кроні дерева. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Уакарі червоний (Cacajao calvus rubicundus Geoffroy, 1847) – вид Широконосих мавп (Platyrrhini E. Geoffroy, 1812) з родини Сакових (Pitheciidae Mivart, 1865). Цей, як і усі інші Уакарі, занесений до Червоної книги Міжнародного Союзу Охорони Природи (МСОП/IUNC). Довжина тіла самок 36-47 см, самця – 43-48 см. Довжина хвоста самок 14-17, самця – 15-18 см. Маса: самки3,5 кг, самці 4-4,2 кг.

Уакарі червоний рідко спускається на землю, оскільки в лісах на Амазонській низовині часто бувають паводки, та й на висоті йому не страшні наземні хижаки і майже нема трофічних конкурентів. Його важко сплутати з будь-якою іншою мавпою. Голе, завжди, ніби стурбоване, обличчя Уакарі червоного нагадує людське. Воно може змінювати свій колір від світло-рожевого до малинового. Інтенсивність кольору голови і лиця в Уакарі залежить від настрою або фази статевої активності. Якщо тварина чимось збентежена, то її лице й лоб сильно червоніють. Хвіст Уакарі зазвичай не довший третини тіла. Він не є хапальним, як у багатьох інших мавп, що, однак, не позбавляє Уакарі спритності при пересуванні по деревах. Тварини пересуваються на чотирьох кінцівках, стрибають дуже рідко. Іноді можуть ходити на задніх кінцівках.

Уакарі злегкістю перестрибують з крони одного дерева на інше. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Уакарі тримаються групами від 15 до 30 особин, які складаються з дорослих тварин, самок з дитинчатами й молодих самців. Найнебезпечнішими ворогами уакарі є хижий птах Гарпія (Harpia harpyja (Linnaeus, 1758), що полює також і на приматів.

Уакарі червоні - сімейні створіння, живучи великими комунами по 15-30 особин. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Червоні Уакарі харчуються в основному плодами, листям дерев, квітами і насінням. Склад їхнього раціону залежить від пори року. Якщо бракує рослинного корму тварина харчується комахами. Часто діляться кормом з іншими приматами.

Харчуються Уакарі червоні плодами, яких вдосталь у тропічному лісі. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Самки та самці червоного Уакарі досягають статевої зрілості на 3-4 році життя. Можуть розможуватися круглий рік. Самки червоного Уакарі паруються з кількома самцями. Після 6-ти місячної зявляється одне дитинча. Спочатку воно тримається за шерсть матері ближче до молочних залоз, пізніше, перебирається на спину матері. Доглядати за потомством допомагають інші члени стада. Якщо хтось потурбує самку з дитинчам самець стає дуже агресивним. Щоб показати своє обурення він сильно трусить гілку, на якій сидить, вчепившись в неї всіма чотирма кінцівками.

Аборигени Південної Америки полюють на червоного Уакарі заради м’яса. Сьогодні на території Перу тварина трапляється дуже рідко. Стан бразильської популяції стабільний, оскільки тут Уакарі включено до програми збереження.

admin Written by:

One Comment

  1. Листопад 21, 2011
    Reply

    Часто діляться кормом з іншими приматами. Свого виду чи іншого?
    Якщо іншого, то не знаєте звідти така в них доброзичливість?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

39 − = 34