ДИВОВИЖНА ФАУНА. ПРИМАТИ: АЙ-АЙ

Цей пронизливий погляд Ай-ай... Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Руслан ЖИРАК

У продовження теми про дивовижних приматів, тобто наших з Вами родичів у дикій природі, сьогодні розповім про невеличке створіння із Мадаґаскару на ймення Ай-ай. Його знають ще під назвою Мадагаскарська руконіжка (Daubentonia madagascariensis Gremlin, 1788) і він, тобто вона належить до мокроносих мавп (Strepsirrhini E. Geoffroy, 1812) – це єдиний із сучасних видів з родини Руконіжкових (Daubentoniidae).

Така дивна назва цього виду – Ай-ай – виникла у зв’язку зі звуками, які видає тварина, коли чогось лякається. Вид описаний у 1780 році натуралістом П’єром Зоннером. Довкола його систематичного положення тривалий час ведись суперечки через своєрідну будову зубів цих тварин, тому їх спочатку відносили до гризунів, але пізніше вчені дійшли висновку, що це саме примати.

Своїм дивовижним середнім пальцем Ай-ай здатна виколупати найпотаємнішу личинку із дерева... Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Ай-ай є однією із найрідкісніших тварин планети. Станом на 2005 рік популяція налічувала декілька десятків особин. Веде нічний спосіб життя в тропічних бамбукових лісах на півночі Мадаґаскару. Ай-ай має великі очі та просто таки величезні, в порівнянні з розмірами голови, безволосі ложкоподібні вуха. Різці дуже крупні, загнуті і відділені від корінних зубів значним проміжком. Після зміни молочних зубів ікла не зберігаються, проте, різці продовжують рости впродовж всього життя тварини.

Його пальці великі і тонкі, видовженим середнім пальцем він користується для діставання комах з під кори дерев. Вага – близько трьох кілограм (самки легші від самців у середньому на 100 грам). Довжина тварини понад 1 м, включно з хвостом (44-53 см).

Харчується серцевиною бамбука і цукрової тростини, фруктами, деякими видами комах. Улюблений напій руконіжок – кокосове молоко. Впоравшись з ним, тваринка середнім пальцем вишкрябує серцевину горіха.

Ай-ай - всеїдна істота. Вона в рівній мірі полюбляє і солодкі соковиті тропічні плоди, і смачнющих масних личинок жуків... Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Тривалий час вважалося, що Ай-ай ведуть поодинокий спосіб життя і корм шукають самостійно. Проте, дослідниця Еллінор Стерлінґ, яка вивчала життя цих приматів у природі, встановила, що деякі тварини в пошуках корму пересуваються парами. Також попарно тримаються самка з самцем під час шлюбних ігор (причому, перші домінують) а також матір з дитинчам.

Мадаґаскарські руконіжки, на відміну від інших напівмавп, рідко живуть парами. Найчастіше вони перебувають поодинці. Знищення тропічних лісів є причиною того, що самцям і самкам цього виду стає все складніше зустрітися в шлюбний період. Мати-руконіжка з дитинчам сьогодні – рідкісне явище. Небагато ссавців будують гнізда на деревах. Мадаґаскарські руконіжки влаштовують їх із гілок і згорнутого листя високо над землею, зазвичай на розвилці. Гніздо є постійним житлом тварини, на якийсь час воно перетворюється на “дитячу кімнату”. У руконіжок немає певного періоду спарювання. Розмножуються досить повільно. Самка народжує одне дитинча раз на 2-3 роки після 170 днів вагітності. Материнським молоком новонароджений малюк харчується до семи місяців. На відміну від інших ссавців, молочні залози самок Ай-ай розташовані в пахві. Статеве дозрівання завершується до трьох років.

Живуть до десяти років. Рекордний вік життя у неволі — 23 роки. Для збереження руконіжок в 1966 році на острові Нусі-Манґабе, розташованому біля східного берега Мадаґаскару, був створений спеціальний резерват для цих тварин.

Про Мадаґаскарську руконіжку складено чимало різних легенд. Місцеві жителі розповідають, що людині, яка заснула в джунглях, вона підкладає подушку з трави. Якщо, прокинувшись, знайде у себе під головою таку подушку, це означає, що на неї очікують великі багатства. Якщо ж руконіжка залишить подушку під ногами людини, це значитиме для неї прокляття.

Цікаво, що в мультфільмах “Мадагаскар” і “Мадагаскар-2” один з персонажів – руконіжка Моріс – мудрий радник короля лемурів…

admin Written by:

Be First to Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 21 = 31