ДИВОВИЖНА ФАУНА. ПРИМАТИ: ІГРУНКА ЕДІПОВА.

Примати. Джерело ілюстрації: http://www.etoday.ru

Руслан ЖИРАК

Погодьтеся, здивувати сьогодні когось незвичним зовнішнім виглядом доволі складно. Все списується на епатаж, моду, ґламур. Вже давно прижилось кліше – чим страшніше – тим модніше. Виявляється в світі природи теж є випадки, коли зовнішність або габітус деяких представників тваринного царства змушує звернути на них увагу…А розпочати зрозуміло варто з найближчих до нас за виглядом і не тільки ссавців – приматів.

Ігрунка едіпова звичайна (Saguinus oedipus Lesson, 1840) – належить до Сухоносих приматів (Haplorrhini), родини Ігрункових (Callitrichidae Gray, 1821). Ігрунка едіпова звичайна, або Пінче, завдяки своїй незвичайній зовнішності і добрій здатності пристосовуватися ще донедавна була поширеною домашньою твариною. Едіпова ігрунка трапляється на невеликій території в низинних лісах джунглях на північному заході Колумбії. Двжина тіла: 20-29 см, довжина хвоста:31-42 см, маса: 350-450 г.

Ігрунка едіпова звичайна (Saguinus oedipus Lesson, 1840). Джерело ілюстрації: http://en.wikipedia.org

Відомо 22 види ігрунок. Звичайна едіпова ігрунка в минулому була об’єктом полювання. Індіанці добували її заради м’яса. Сьогодні їй загрожує небезпека стати лабораторною твариною або жертвою торговців живим товаром. У зв’язку з руйнуванням природних оселищ ігрунка опинилася на межі вимирання. У 1976 році її було внесено до американської Червоної книги і зараз це один з найменш чисельних видів ігрунок.

Звичайна едіпова ігрунка, або Пінче – дуже жвава мавпочка, яка є активною з раннього ранку до самих сутінок. Ігрунки живуть на високих деревах у тропічних дощових лісах. Відстань, яку вони пробігають по гілках дерев за день, складає близько двох кілометрів. Опівдні ігрунка влаштовує собі короткий відпочинок, під час якого доглядає за шерстю або вигрівається на сонці.

Звичайні едіпові ігрунки здебільшого живуть сімейними групами з 2-8 особин, які складаються з батьківської пари та дитинчат різного віку. Ввечері мавпи збираються на відпочинок і сплять вкупі, притулившись одна до одної. Їхні хвости обгорнуті навколо тіла або випрямлені для того, щоб утримувати сплячих тварин у рівновазі. Дитинчата сплять, притулившись до спин батьків.

У групі, ігрунки дотримуються притаманної для них ієрархії, однак, молодь час від часу зясовує стосунки. Батько в їхні суперечки не втручається. Звичайні едіпові ігрунки дуже підозрілі до чужинців. Самці, які живуть в неволі, охороняють свою територію аґресивніше, ніж самки.

Ігрунка едіпова. Джерело ілюстрації: http://www.arkive.org

Ігрунка едіпова звичайна харчується солодкими плодами, квітами і бруньками, а також споживає деревні  соки, які стікають із зробленого нею отвору в корі або із зламаної гілки. Легка ігрунка без проблем лазить навіть по найтонших гілочках, які не витримують інших мавп. У цьому їй також допомагає і хвіст, що служить балансиром. Ігрунка може навіть стояти на двох ногах і стрибати на значні відстані. Ігрунка полює на комах, павуків, ящірок і дрібних гризунів. Іноді мавпі вдається спіймати маленьку пташку. Ігрунка схоплює жертву у блискавичному стрибку та впивається зубами в голову пташки. Спочатку вона відгризає дзьоб, потім общипує птаха та з’їдає м’ясо.

Під час залицяння самець едіпової ігрунки стає перед самкою на повний зріст, демонструючи їй свою чудову гриву та біле черево. Він танцює навколо неї, для солідності струшуючи гривою і торкається до обраниці язиком. Самка ігрунки іноді парується з декількома самцями, але зазвичай у неї є постійний партнер, якого вона ревно оберігає від конкуренток. Після парування партнери займаються чищенням шерсті одне одного.

Сімейні групи складаються з дорослих самця і самки та їхнього потомства. Тривалість вагітності – 140-145 діб. Як правило, самки приводять двійню. Дитинчата  з’являються на світ зрячими, вкритими м’якою шерстю. На голові в них уже є зачатки майбутньої розкішної гриви. Батько бере участь у вирощуванні потомства: вилизує малюків, носить їх на спині та повертає матері тільки на час годівлі. Через 18-24 дні малюки ненадовго залишають батьківські обійми та починають мандрувати по гілках, однак батько пильно оберігає їх і носить на собі ще протягом трьох місяців.

Цікаво, що наукова назва цього виду «oedipus»в перекладі означає «товстоногий». Звичайна едіпова ігрунка насправді має пухнасті кінцівки, які на вигляд видаються досить товстими. Німецька назва цієї мавпи «Lisztaffe» перекладається як «мавпа Ліста» – таку назву цьому примату дали на честь угорського композитора Ференца Ліста, голову якого на схилі літ прикрашала копна білого волосся. Звичайні едіпові ігрунки для спілкування користуються звуками широкого діапазону, деякі з них не сприймаються людським вухом.

admin Written by:

Be First to Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 + 2 =