У ЧОРНОБИЛЬСЬКИХ ПТАХІВ МЕНШАЄ МОЗОК?

Радіація негативно впливає на розміри мозку у птахів чорнобильської зони. На малюнку Ластівка сільська (Hirundo rustica Linnaeus, 1758) - один із об'єктів дослідження. Джерело ілюстрації: http://www.biolib.cz

Андрій М. ЗАМОРОКА

Саме це й стверджують вчені із Південно-Каліфорнійського університету, котрі 12 років ведуть дослідження у чорнобильській зоні відчуження в Україні. Їхня стаття, що вийшла друком цього місяця у престижному міжнародному журналі Громадської Наукової Бібліотеки (“PLoS ONE”), підсумовує тривалі дослідження і підводить до неочікуваного висновку про вплив низьких доз радіації на мозок впродовж низки поколінь…

Для свого дослідження вчені використали дані відібрані у 550-ти птахів, приналежних до 48-ми різних видів. І в результаті виявили негативну залежність між розмірами їх мозку та фоновим рівнем радіації. Це означає, що при зростанні рівня радіаційного фону, зменшуються розміри мозку у наступних поколіннях… Загалом, науковці констатують, що мозок “птахів-чорнобильців” менший на 5% від норми! Найцікавіше те, що розміри мозку – це єдиний морфологічний показник, котрий проявляє негативну кореляцію у відношенні до рівня фонового гамма випромінювання. Вчені відмічають, що розміри мозку менші у молодих птахів, ніж у старших.

Найімовірніше порушення розвитку мозку птахів відбувається у ембріонів та пташенят. Джерело ілюстрації: http://www.biolib.cz

Принципові порушення розвитку мозку пов’язані, в першу чергу, із оксидативним стресом, спричиненим зростанням рівня жирів у мозку. Тварини, й птахи в тому числі, із великим мозком повинні постійно його постачати великою кількістю кисню, необхідного для нормального функціонування йонних помп, синтезу нейромедіаторів та захисту від токсичних речовин. Певна річ, що тканини мозку є найбільш насиченими киснем в орґанізмі теплокровних істот, а відповідно, потребують величезної кількості антиоксидантів, зокрема глутатіону. Тому середовище існування, яке спричинює тривалий оксидативний стрес і не постачає достатню кількість антиоксидантів, спричиняється до порушень розвитку мозку. Саме таким середовищем вчені вважають 30-кілометрову зону відчуження довкола Чорнобиля, яке прискорює використання антиоксидантів і знижує здатність орґанізму до їх накопичення.

Раніше, вплив низьких доз радіації на розміри мозку та функціонування нервової системи були відмічені у дітей, котрі народились після чорнобильської катастрофи. Така патологія навіть отримала свою назву – радіоґенна енцефалопатія.

Вченим не цілком зрозуміло чому у “чорнобильських” пташок зменшується мозок, адже цей орґан – єдиний, який руйнується останнім, навіть при голодній смерті. Зокрема, як кажуть науковці, орґанізм перелітних птахів, підчас тривалих міґрацій, “поїдає сам себе” – практично усі орґани зменшуються у своїх розмірах, однак, мозок ніколи. Зменшення його розмірів може призвести до серйозних порушень поведінки, рефлексів і врешті-решт смерті… Зрештою, вчені виявили доволі суттєві відмінності у поведінці птахів із нормальним та зменшеним мізками. Так, у Ластівки сільської (Hirundo rustica Linnaeus, 1758), у чорнобильській зоні, нормальні птахи навесні прилітають раніше й оселяються більшими колоніями, де хижакам важче їх упіймати, а “маломізкові” – навпаки піддаються більшим загрозам і мають меншу життєздатність.

У чорнобильської Синиці великої (Parus major Linnaeus, 1758) також виявили зменшення розмірів мозку, однак, гіпотеза про скорочення радіацією кормової бази чи місць гніздівлі не підтвердилась. Джерело ілюстрації: http://www.biolib.cz

Однією із гіпотез такої редукції мозку може бути негативний вплив гамма випромінювання і розвиток оксидативного стресу в ембріонів птахів у період насиджування самкою яєць. Це виснажує антиоксиданти у тканинах мозку, і зрештою, впродовж тривалої дії закріплюється у ґеномі птахів. Науковці також припускають, що радіація скоротила кількість доступного корму, скажімо комах, що призвело до негативних впливів у розвитку пташенят і розмірів їх мозку зокрема… Хоча польові дослідження Синиці великої (Parus major Linnaeus, 1758) ніяк не підтверджують негативного впливу радіації на її гніздівлю чи доступність кормів.

Підсумовуючи свої дослідження, орнітологи зауважують, що у більшості птахів чорнобильської зони зменшення розмірів головного мозку зумовлюється не пост-травматичним шоком, як у людей, а тривалим опроміненням низьких доз радіації.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

2 Comments

  1. Анна
    Лютий 27, 2011
    Reply

    А вони досліджували лише птахів? Можливо, ссавці, як більш високоорганізовані істоти, мають краще пристосовані антиоксидантні механізми?
    Дякую автору за таку цікавву статтю 🙂

  2. Лютий 27, 2011
    Reply

    Дякую дуже за Ваш комплімент, пані Анно. Мушу Вас розчарувати, але ссавці аж ніяк не є більш високоорганізованішими. Птахи не лише більш пристосованіші до середовища, а й еволюційно проґресивніші за нас. А щодо впливу малих доз радіації на ссавців, то як приклад, я навів людських дітей, адже ми також ссавці 😉 .

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

56 − = 55