РІДКІСНИЙ ВИД ДЖМЕЛІВ ЗНАЙДЕНО НАД ДНІСТРОМ

bombus.JPG

Руслан М. Жирак

Bombus pomorum Pamzer, 1805 або Джміль яскравий – вид занесений до Червоної книги України (ІІ категорія). Територія поширення Джмеля яскравого є дуже великою – він заселяє всю Європу, Південний Урал, Туреччину, але повсюдно цей вид зникає через зменшення придатних для гніздування місць. Це спричинено розорюванням цілинних земель, випасом худоби, рекреацією та глобальним потеплінням.

tenax2.gif 

Студентське Наукове Ентомологічне Товариство “Тенакс-17”

Рідкісні, зникаючі, едемічні та маловідомі види комах Івано-Франківської області

Bombus pomorum Panzer, 1805 або Джміль яскравий – вид занесений до Червоної книги України (II категорія).
Самки досягають довжини близько 18 мм. Голова чорна, груди чорні, але на передньоспинці сіруваті. Черевце ціле руде, іноді червонувате, або блідо-оранжеве. Низ тіла чорний, кошички на лапках також чорні. Робочі особини схожі на самок, однак дещо менші – 13-14 мм. Довжина самців – 14-16 мм.
Вид тісно приурочений до відкритих степових ділянок. Живе на луках, вапнякових схилах, узбіччях доріг. Гніздується в землі. Спалах активності триває від травня до вересня. Найчастіше даний вид трапляється на таких рослинах, як: конюшина (Trifolium pratense), мишачий горошок (Vicia sp.), волошка (Centaurea sp.), анхуса лікарська (Anchusa officinalis) та деяких інших.
Хоча територія поширення Джмеля яскравого є дуже великою – він заселяє всю Європу, Південний Урал, Туреччину, але повсюдно цей вид зникає через зменшення придатних для гніздування місць. Це спричинено розорюванням цілинних земель, випасом худоби, рекреацією та глобальним потеплінням.
Для Заходу України, польський дослідник Я. Носкевич у своїй публікації за 1874 рік згадує Джмеля яскравого з околиць м. Львова. У фондових колекціях Державного природознавчого музею Національної академії наук України (м. Львів) вид вказаний як дуже рідкісний. Є дані про знаходження даного виду з м. Львова (Погулянка), та з Тернопільської обл. с. Синьків, Заліщицького р-ну, щоправда, без вказівки року збору.
На території Івано-Франківської області вперше цього джмеля виявлено в 2003 р. на території Рогатинського і Бистрицько-Тлумацького Опілля, Передкарпаття, Поділля, Покуття. Стан популяцій джмеля яскравого на території ботанічної пам’ятки природи загальнодержавного значення “Чортова гора” (с. Пуків, Рогатиського р-ну), комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення “Касова гора” (с. Бовшів, Галицького р-ну ), а також в урочищах “Пастивник” (с. Верхняя Липиця, Рогатинського р-ну) і “Рашківець” (с. Нижняя Липиця, Рогатинського р-ну), а також в місцях виявлення в с. Колінці, с. Олешів, с. Петрилів Тлумацького району задовільний. В місцях виявлення вид є досить чисельним. Поодинокі знахідки даного виду за час досліджень відмічені на території урочища “Яцева гора” (с. Нижня Липиця, Рогатинського району). В 2006 році Джмеля яскравого вперше виявлено на околиці м. Івано-Франківська (комплексна пам’ятка природи місцевого значення “Вовчинецькі гори”).

admin Written by:

One Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

− 2 = 6