ЩЕ НЕ ПТАХ АЛЕ ВЖЕ Й НЕ ДИНОЗАВР

epidexipteryx-hui_st_naturalist.jpg

Андрій М. ЗАМОРОКА

Китайські палеонтологи відкрили чергового пернатого динозавра – Епідексиптерикса Гуї (Epidexipteryx hui). Цей маленький хижак жив на Землі у середині юрського періоду між 168-им і 152-им мільйоноліттями до нашого часу. Журналісти вже встигли охрестити його найдревнішим птахом на Землі, який жив до знаменитого усім Археоптерикса, хоча прямого відношення до птахів що перший, що другий не мають. Як стверджують вчені цей оперений динозавр був одним із великої предкової групи птахів.

 epidexipteryx_st_naturalist.jpg

Епідексиптерикс Гуї перекладається з грецької на українську як “Птах, що виставляє пір’я на огляд”, а видова назва носить ім’я китайського палеонтолога Яоміна Гу, який був спеціалістом з викопних мезозойських ссавців і помер у 2008 році у віці 46-и років після важкої хвороби. До слова, саме дрібними ссавцями і харчувався Епідексиптерикс.

Проводячи дослідження у автономному окрузі Внутрішня Монголія (Китай), дослідники Фученґ Жанґ, Жонґе Жоу, Ксінґ Ксу, Ксяолін Ванґ та Корвін Саліван відкопали доволі незвичний відбиток середньоюрського динозавра із чіткими відбитками пір’я. Детальне дослідження показало, що цей динозавр поєднував ознаки притаманні кільком групам Тероподів, зокрема і Овіраптозаврів. Аналіз родинних зв’язків чітко вказав на те, що Епідексиптерикс є сестринською групою інших пернатих динозаврів – Епідендрозаврів (надеревних динозаврів).

Епідексиптерикс Гуї – це невеликий динозавр заввишки близько 60 см і вагою до 5-6-и кг, хоча декотрі ЗМІ і написали всього 160 грам (!). Тобто тварина розміром із індика повинна була мати вагу голуба – мабуть автори журналістських публікацій не зовсім уявляли про що пишуть. Динозавр цілком був вкритий пір’ям, з розвинутими на передніх кінцівках “маховими” перами, хоча й не здатен був до польоту. Декотрі оглядачі ж наполягають, Епідексиптерикс таки літав або хоча б планерував, але такий варіант виглядає малоймовірним, оскільки “махове” пір’я було коротким, а стернового оперення хвоста взагалі не було. Зате динозавр міг похизуватись чотирма дуже довгими стрічковидними (див. реконструкцію) пір’їнами, які очевидно були лише у самців і виконували функцію прикраси і приваблення самок у шлюбний період, на кшталт, домашніх півнів.

Так чи інакше, але літопис древньої Землі мало-помалу заповнюється новими відкриттями, а нова знахідка заповнює пробіл в історії походження птахів.

admin Written by:

4 Comments

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 + = 21