ЗНОВУ КОСАРІ У ГАЛИЧИНІ

Косар блідо-рожевий (Platalea leucorodia Linnaeus, 1758). Джерело ілюстрації: http://www.naturfoto.cz

Андрій М. ЗАМОРОКА

Гадаю, читачі “Станіславівського натураліста” добре пам’ятають нашу публікацію, півторамісячної давності, про знаходження Косаря блідо-рожевого (Platalea leucorodia Linnaeus, 1758) у Галицькому національному парку і ту жваву дискусію, що розгорнулася стосовно причин появи цього птаха на гніздівлі у Галичині. Нещодавно нам, до редакції, надійшов лист із копією коротенької публікації у журналі “Орнітологія у Північній Євразії” (Орнитология в Северной Евразии) про гніздування Косаря у Західній Україні. То ж ми поспішаємо поділитись новиною із нашими читачами.

Косар блідо-рожевий у польоті. Джерело ілюстрації: http://www.naturfoto.cz
Косар блідо-рожевий у польоті. Джерело ілюстрації: http://www.naturfoto.cz

Колективом науковців-орнітологів із Державного природознавчого музею (м. Львів) та Канівського природного заповідника (м. Канів) у недавнім часі 2010-го року опубліковано коротеньку замітку про гніздівлю Косаря блідо-рожевого у Західній Україні. Ми уже писали, що ця рідкісна птаха – занесена до Червоної книги України – в нашій країні раніше гніздилася лише на території плавнів у дельті Дунаю, гирлі Дністра та затоці-озері Сиваш на Азовському морі. Орнітологи оцінювали їх чисельність близько 200-250-ти гніздових пар.

Вчені виявили два місця гніздівлі Косарів на півночі Тернопільської області. На противагу, одній парі з Галицького національного парку, на Тернопіллі зафіксовано близько трьох десятків дорослих птахів! Їхня чисельність ще є досить низькою для утворення самостійних колоній, тому вони оселилися разом із чаплями: сірою (Ardea cinerea Linnaeus, 1758), великою білою (Egretta alba (Linnaeus, 1758) та рудою (Ardea purpurea Linnaeus, 1766).

Місця вияву гніздівлі Косаря блідо-рожевого у Галичині (для збільшення масштабу, клацніть мапу). Джерело ілюстрації: http://coleo.blog.net.ua

Згідно із повідомлення науковців, одне із оселищ Косаря блідо-рожевого виявлено у 2008 році на риборозплідних ставах у верхів’ї ріки Горинь – поблизу с. Борщівка, Лановецького району, – де було налічено до 7-ми пар. Птахи зайняли гніздові території й регулярно прилітали годувати пташенят. Цікавим фактом є те, що їх чисельність практично подвоїлась впродовж 2008-2009 років. Так, у 2008 році орнітологи зафіксували 3 пари, а уже у 2009 – 5-7 пар!

Косарі блідо-рожеві на гнізді. Джерело ілюстрації: http://www.naturfoto.cz

Інше оселище Косарів знайдено трохи західніше – у верхів’ї ріки Серет в околицях смт. Залізці, Зборівського району. Правда, автори у публікації вжили стару назву населеного пункту – Заложці, яка була змінена ще у 1993 році і на нових мапах не позначена. В околицях цього селища Серет перекритий греблями й утворює великі стави, поблизу котрих існує різновидова колонія чапель. Саме у ній і поселились Косарі. В результаті дослідження, які проводились у травні 2009 року, було виявлено 6 гнізд із яйцями та кількаденними пташенятами. При цьому над колонією кружляло 14 дорослих Косарів. Вчені припускають, що тут гніздиться не менше 10-ти пар!

За словами місцевих мешканців Косар блідо-рожевий з’явився у цих місцях близько 5-ти років тому. А тепер цей птах став тутешнім звичайним мешканцем. Отож, на сьогодні у Галичині відомо уже три місця гніздівлі рідкісного в Україні Косаря блідо-рожевого, що вселяє надію у його майбутнє виживання.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

3 Comments

  1. Серпень 7, 2010
    Reply

    […] admin пишет: Канів) у недавнім часі 2010-го року опубліковано коротеньку замітку про гніздівлю Косаря блідо-рожевого у Західній Україні. Ми уже писали, що ця рідкісна птаха – занесена до Червоної книги України – в нашій країні раніше гніздилася лише … […]

  2. Липень 31, 2011
    Reply

    Приємна новина: косарі перебрались тепер і на Хмельниччину. 30.07 – 3 птахи спостерігались на ставку на околиці с.Гречинці Летичівського р-ну. В регіоні досить багато риборозплідних ставків, очевидно, на якомусь із них загніздувались косарі. Птахи були досить довірливі, авто підпускали на 15-20 м.

  3. Липень 31, 2011
    Reply

    Це ж чудова новина, пане Володимире! Уже у трьох західних областях загніздився цей рідкісний птах. Очікуємо, що він з’явиться і у Чернівецькій і Львівській…

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

93 − 92 =