ПРЕДКИ ЛЮДИНИ ВИПРЯМИЛИСЬ 3,6 МІЛЬЙОНИ РОКІВ ТОМУ

Група Австралопітеків афарійських (реконструкція). Джерело ілюстрації: http://www.xabiaaldia.es

 

Андрій М. ЗАМОРОКА

 

Днями, у віснику Національної академії наук США, група антропологів із наукових установ США та Етіопії опублікувала статтю, про знаходження у 2005 році часткового скелету Австралопітека афарійського (Australopithecus afarensis Johanson et White, 1978). Вчені стверджують, що їх знахідка є давнішою на 400 тисяч років за зроблену Дональдом Йогансоном у 1970, а також те, що Австралопітеки були прямо ходячими істотами, набагато ближчими до людей, а ніж то вважалось досі.

 

Здійснюючи антропологічні пошукування в області Афар, що в Етіопії, наукова команда вчених, під керівництвом доктора Йоганнес Хайле-Салассіє (Клівлендський природознавчий музей, США), віднайшла у 2005 році фраґменти плечової та ліктьової кісток руки вимерлого гомініда. Подальші палеонтологічні розкопки виявили ще частини поясу передніх кінцівок Австралопітека афарійського: ключицю, лопатку, шийні хребці, а також ребра, кістки тазу, крижового відділу хребта, стегнову та гомілкову кістки ноги (Ви можете бачити на світлині зліва).

Завдяки антропологічному аналізу, вченими встановлено вили, що скелет належав чоловіку – таз виявився значно вужчим за плечі. Причому знайдений Австралопітек був справжнісіньким “велетнем” – зростом, майже, 170 см – це співставно із середнім зростом нашого виду – Людини розумної (Homo sapiens Linnaeus, 1758)! І це при тому, що практично усі інші скелети Австралопітека афарійського не перевищували 110-130 см… Вчені стверджують, що у Австралопітеків низький зріст притаманний для жінок, а високий – для чоловіків, так само як і у сучасних людей чи, скажімо, горил (Gorilla gorilla (Savage et Wyman, 1847).

Одначе, найважливішим у цій знахідці є обґрунтування та доведення факту, що Австралопітек афарійський був прямоходячою істотою, причому, його хода, практично, не відрізнялася від нашої з Вами! Раніше вважалось, що еволюційне подовження ніг наявне лише у роду Людини (Homo Linnaeus, 1758), а рух Австралопітеків відбувався за схожою схемою як у Шимпанзе (Pan troglodytes (Blumenbach, 1775) чи Горили. Однак, чинне дослідження змалювує іншу картину, доводячи, що прямоходіння розвинулось набагато раніше – уже у Австралопітеків. Так, на тазі та стегновій кістці наявні відмітини залишені м’язами, які кріпилися аналогічно до людських! Вчені-антропологи вважають, що такі кріплення дозволяли Австралопітеку афарійському балансувати на одній нозі, що властиво тільки людям, а мавпам, на кшталт, шимпанзе – ні.

Усі попередні уявлення про поставу і рух Австралопітека афарійського ґрунтувались на вивченні скелету “Люсі” – самки описаної Дональдом Йогансоном у 1978 році. Річ у тім, що вона була невеликого зросту всього 106 см і з короткими ногами. Проте, як і ми люди, австралопітеки були різної величини і статури – жіночі особини менші, а чоловічі більші, відповідно і довжина ніг у них була різною. Саме тому попередні висновки, базовані на одному скелеті, виявились хибними.

Реконструкція черепа Австралопітека афарійського за раніше знайденими фраґментами. Джерело ілюстрації: http://en.wikipedia.org

Аналіз будови плечового поясу та грудної клітини показав, що вони відрізняються від таких же у Шимпанзе. Це означає, що Шимпанзе є більш еволюційно спеціалізованими видами, ніж Австралопітеки та Люди, хоча усіх нас єднає спільний предок. Ця спеціалізація проявляється у властивості лазіння по деревах, тоді як Люди і Австралопітеки пішохідно-наземні істоти, яким доволі некомфортно у кроні дерева…

Знайденому скелету вчені присвоїли прізвисько “Кадануумуу”, що на афарійській означає “Велика людина”. Воно відображає розміри дослідженого ними Австралопітека.

Поруч із бурхливими оваціями авторам дослідження, уже пролунали перші критичні зауваження, буцімто знайдений скелет не належить до виду Австралопітека афарійського. Як арґумент наводиться різниця у розмірах, та деякі розбіжності у будові скелету, а головне зауваження – це відсутність щелеп і зубів, за якими безпомилково можна ідентифікувати вид.

Що ж у майбутньому можна очікувати цікавого розвитку подій довкола Кадануумуу…

admin Written by:

3 Comments

  1. andy
    Червень 23, 2010
    Reply

    Картинка нагадала фільм “Планета мавп”, а австралопітеки ніби щойно з спортзалу вийшли))

  2. Червень 23, 2010
    Reply

    Художник явно перегнув палицю, пане andy, однак, це так по людськи! Ми усі вийшли з того спортзалу…

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

87 + = 91