СКОРПЕНА – МОРСЬКИЙ СКОРПІОН

scorpena_s_naturalist.jpg

Наталя ГЛІБОВИЦЬКА 

 

В океані є чимало отруйних створінь. Проте, найбільш фантастичною видається скорпена – риба-скорпіон. Подібно до хамелеона, вона буває то зеленою, то коричневою, то червоною – залежно від переважаючого забарвлення середовища. Тому побачити її нелегко. Але скорпена – це хижак, який нападає із засідки і здатен чудово маскуватись. Залягаючи на дні вона годинами очікує на необережну рибину чи креветку – якась мить і… 

…Скорпена, або морський скорпіон водиться в Атлантичному океані біля африканського і європейського берегів, поблизу тихоокеанського узбережжя Австралії, в Середземному, Чорному та інших морях. Живе скорпена в прибережній зоні, у заростях водоростей, і багато часу проводить лежачи на дні в очікуванні здобичі. Під час відпливу заривається в мул або гальку до настання припливу. Якщо необережна риба або крупний рачок підпливають до скорпени на відстань 10-15 см., вона робить дуже різкий ривок, широко розкриваючи пащу , куди здобич всмоктується разом із струмом води. Зрозуміло, що для такого роду полювання потрібне першокласне маскування. Воно здійснюється за допомогою шкіряних виростів на голові і химерного строкатого забарвлення з темних плям і смуг на бурому фоні, відтінки якого досить мінливі. Після закінчення певного терміну (в середньому 28 днів) морський скорпіон линяє – властивість вельми незвичайна для риби: верхній шар її шкіри скидається і замінюється новим ; забарвлення риби, що потьмяніло, знов стає яскравим і свіжим. Шкіра скидається, майже як у змій – чохлом. Скорпена звичайно хапає лише рухому здобич, яку виявляє перш за все за допомогою органів бічної лінії, особливо розвинених на голові. Ці органи уловлюють струмені води від будь-якого рухомого предмету. Завдяки їм морський скорпіон може полювати в повній темряві, майже, так само успішно, як і на світлі. Якщо предмет виявився неїстівним, скорпена його випльовує.

Ворога скорпена зустрічає колючками, уколи яких здатні заподіяти людині значного болю. Рани від шпильок скорпени заподіюють пекучий біль, місце навколо уколів червоніє і розпухає, потім – загальне нездужання, гарячка. Постраждалі від колючок скорпени повинні звернутися до лікаря. Поранені повинні пити багато води, більше рухатись. Рани потрібно обробити, як звичайні подряпини. Основні симптоми – місцеве запалення і загальна алергічна реакція. Тому єдиними пігулками, які зможуть допомогти, є протиалергічні (антигістамінні) препарати. При цьому потрібно дотримуватися інструкції щодо застосуванню піґулок. Смертельних випадків на Чорному морі від уколів скорпени невідомо. Випадково на неї ніхто не наступає – страждають від її колючок цікаві пірнальники і рибалки, коли знімають її з гачка або виймають із сітей. При приготуванні скорпени потрібно пам’ятати, що чистити її треба обережно – отрута зберігається навіть якщо риба полежала в холодильнику.Ікру вона відкладає окремими порціями, які поміщені в прозору оболонку зі слизу. Такі слизові балони спливають до поверхні води. Перед вилупленням личинок слизові балони розпадаються і ікринки звільняються від загальної оболонки. Молодняк, що вилупився, в товщі води тримається недовго і незабаром переходить до життя на дні.

Скорпену ловлять разом з іншими рибами в невеликих кількостях. М’ясо її дуже смачне. Чорноморську скорпену вважають однією з найсмачніших риб. М’ясо скорпени пружне і соковите, а за своєю дією на чоловічий організм залишає далеко по заду знамениту “Віагру”. Для підводного мисливця, така риба дуже вже принадна здобич. Юшка без морського скорпіона – буде не справжньою юшкою. Скорпену можна проколоти ручним тризубцем, не вдаючись до рушниці, якщо, звичайно, діяти сильним ударом. Головна складність в полюванні за скорпеною – це відшукати її. Скорпена ніколи не знаходитиметься там, де купається багато людей, і, як правило, сама прагне уникнути зустрічі з людиною.

В Чорному морі водиться два види скорпен – скорпена помітна,вона не більше 15 см. в довжину, і чорноморська скорпена – до півметра – зустрічається глибше і далі від берега. Головна відмінність чорноморської скорпени – довгі, схожі на ганчіркові клапті, надочноямкові щупальця. У скорпени помітної ці вирости коротші.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

One Comment

  1. AS
    Вересень 20, 2008
    Reply

    Досить цікавий журнал

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 + 2 =