ЩЕ НЕ ВСЕ ТАК ЗЛЕ!

photo.jpg

Андрій М. ЗАМОРОКА
 

До радості приматологів (науковці, що вивчають приматів) усього світу, з Мадаґаскару отримано звістку про знаходження нової популяції Великого бамбукового лемура (Prolemur simus). Науковці з неурядового Малаґасійського об’єднання “MITSINJO” спільно з вченими Зоопарку Генрі Дурлі, за сприяння Фундації досліджень біорізноманіття Марґо Марш та Міжнародного заповідництва, впродовж кількох років проводили дослідження із пошуку цього виду лемурів по всьому Мадаґаскарі і от їм посміхнулась вдача – у бамбуковому лісі на болотах Тороторофотсі виявлено кілька особин.

Великий бамбуковий лемур – тварина завбільшки з кішку, довжиною тіла 40-50 см і вагою до 2,5 кг. Загальний колір тіла – оливково-коричневий, зі світло-коричневим або помаранчевим черевом та хвостом. На вухах наявна сіра або білувата волосяна облямівка, яка відрізняє цих лемурів від інших представників родини. Поширений Великий бамбуковий лемур лише на Мадаґаскарі і є його ендеміком, раніше траплявся по всій північній та східній частинах острова, а нині залишився лише в Раномафанському Національному Парку та його околицях, що на південному сході країни. А тепер вид відомо і з боліт Тороторофотсі – за 400 км на північ. Вид знаходиться у ситуації критичної загрози його існуванню через вирубування тропічних лісів й перебуває під постійним моніторингом міжнародних природоохоронних інституцій, як от Міжнародний Союз Охорони Природи.

Живуть Великі бамбукові лемури групами по 5-7 особин, проте відомостей про їх соціальну структуру немає. У деяких інших видів лемурів відоме домінування самок у групах, можливо схожа картина наявна і у цього виду, але певності в тому немає. Живляться вони листям та молодими пагонами Гігантського бамбука (Cephalostachium viguieri), який складає 98% їхнього раціону.

У нововідкритій популяції науковцям вдалось відловити 6 особин, яким були прикріплені радіомаяки, після чого їх відпустили в природу. Такий тип мічення дасть науковцям відслідковувати переміщення тварин і легко знаходити їх аби проводити спостереження. На болотах Тороторофотсі було відмічено кілька груп Великих бамбукових лемурів чисельністю близько 30-40 особин, дослідники оцінюють чисельність популяції в 100-120 особин. Своє відкриття вчені опублікували у віснику Міжнародного Союзу Охорони Природи, а також у серпні 2008 року буде представлена доповідь на з’їзді Міжнародного приматологічного товариства в Единбурзі, Шотландія.

Сподіваємось, що зусилля світової громадськості не будуть марними і ще один вид буде збережений на нашій Землі.

admin Written by:

2 Comments

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

22 − = 17