“БОМБАРДУВАЛЬНИКИ” МОРСЬКИХ ГЛИБИН

Плавальниця зеленобомбова (Swima bombiviridis Osborn et cet., 2009). Джерело ілюстрації: http://www.livescience.com
Плавальниця зеленобомбова (Swima bombiviridis Osborn et cet., 2009). Джерело ілюстрації: http://www.livescience.com

 

Руслан ЖИРАК

 

Фауна морських істот поповнилася новими знахідками – сім раніше невідомих для науки видів кільчастих червів було виявлено у 2009 році. Їх знайшли морські біологи зі США та Швеції, використавши дистанційних глибоководних роботів “Тібурон” (ROV — remotely operated vehicle Tiburon), що керувались із науково-дослідного судна. Відкриття було зроблено на глибинах 1800-3700 метрів у бухті Монтерей, що біля тихоокеанського узбережжя США.

 

З усіх семи видів лише один отримав наукову назву – Плавальниця зеленобомбова (Swima bombiviridis Osborn et cet., 2009), поєднавши здатності й до вільного плавання (swimming), і до автотомії, викидаючи “зелені бомби”. Стаття вчених була опублікована в журналі “Наука” (Science) у серпні 2009 року. “Ми знайшли нову групу незвичних істот, про яку ніхто раніше нічого не знав. При цьому вони не є рідкісними тваринами. Коли ми бачили цих червів, їх налічувались сотні особин” – повідомила керівник групи дослідників Карен Осборн (Karen Osborn) з Інституту океанографії Скрипса (Scripps Institution of Oceanography).

Нові види Плавальниць (Swima Osborn et cet., 2009) знайдені у бухті Монтерей. Джерело ілюстрації: http://www.blogs.nature.com
Нові види Плавальниць (Swima Osborn et cet., 2009) знайдені у бухті Монтерей. Джерело ілюстрації: http://www.blogs.nature.com

П’ять із нововідкритих видів анелід названі “зеленими бомбардувальниками” (green bombers) за аналогією із військовими літаками. Вона виникла тому, що черви використовують захисний прийом, який схожий з так званими тепловими пастками, завдяки яким пілоти літаків обманюють самонавідні ракети… У момент небезпеки від тіла Плавальниць відшнуровуються несправжні “мішені” – заповнені рідиною сферичні утвори, що відділяються шляхом автотомії. Вони інтенсивно світяться зеленим кольором впродовж декількох секунд, що забезпечується біолюмінесценцією, після чого повільно згасають. Вчені вважають, що ці сфери здатні відволікати хижака доволі тривалий час, для того, щоб черв міг утекти, але для більш детального ознайомлення з цим процесом необхідні подальші дослідження.

"Зелені бомби" (вказані стрілочкою) нв тілі Плавальниці. Джерелр люстрації: http://www.gzt.ru
"Зелені бомби" (вказані стрілочкою) нв тілі Плавальниці. Джерелр люстрації: http://www.gzt.ru

На відео, знятому з підводним апаратом, видно, що Плавальниці – це невеликі, завдовжки від 18 до 93 мм черви. Вони, хвилеподібно вигинаючись, вільно плавають у товщі води за допомогою великої кількості пучків щетинок – своєрідних “весел” – параподій, які стирчать з бокових виростів тіла.

Чисельність нових видів червів для глибоководних зон Океану досить висока – інколи на 1 м3 траплялося до 6-ти екземплярів.

Вивчення систематичного положення роду Swima Osborn et cet., 2009, проведене методами молекулярної ґенетики – сиквенсом ділянки мітохондріальної ДНК, яка кодує цитохром В, – показало, що вони відносяться до родини Acrocirridae, підряду Cirratuliformia.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

2 Comments

  1. AS
    Лютий 3, 2010
    Reply

    Люблю ріжних глибоководних химер)

  2. Лютий 3, 2010
    Reply

    Якщо чесно, у мене виникли асоціації між Плавальницями і вимерлими Канадіями. Порівняйте фота цих червів та вимерлих: http://www.naturalist.if.ua/?p=1393

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 + 5 =