СКАРБ ОСТРОВІВ ТИХОГО ОКЕАНУ

artocarpus_altilis.jpg

  

Ірина Боднарук

Густі дощові екваторіальні та тропічні ліси оперізують південно-східну Азію та Океанію з їх безмежними різноманіттям та ресурсами. З найдавніших часів населення тутешніх країв навчилось використовувати їх з вигодою для себе, чи то в їжу, чи то як ліки, чи то як будівельний матеріал… Рослини, тварини, гриби все знаходило застосування. Далі ми Вам оповімо про дивовижне хлібне дерево, яке рятувало від голоду автентичні етноси Океанії.
  

Хлібне дерево (Artocarpus altilis) – це величава висока вічнозелена рослина. Його батьківщина – густі ліси Малайзії. Оскільки воно належить до родини шовковицевих, то близько споріднене з фіґою, шовковицею та джекфрутом. Доросле дерево інколи сягає 12 метрів і випускає бічні пагінці, які можна зрізати і посадити. Хлібне дерево має чоловічі і жіночі суцвіття в окремих ґронах. У природі маленькі кажани, які харчуються його плодами, запилюють ці квіти, а також розносять насіння. З часом квіти перетворюються у великі круглі чи овальні плоди, розміром приблизно з маленьку диню. Зверху вони зелені, а всередині кремові або жовто-золоті.<

Хлібне дерево має також велике, блискуче, темно-зелене листя, яке добре захищає від палючого тропічного сонця. Його м¢яку, легку деревину використовують для виготовлення меблів і каноє, а з внутрішнього шару кори дерева часом виготовляють тканину, яку на островах Тихого океану називають тапа. Молочний сік дерева використовують як водостійку речовину, а іноді його накладають замість гіпсу при переломі кісток і навіть застосовують як клей, щоб ловити пташок.

Плід хлібного дерева дуже ціниться, бо він поживний і недорогий. Деякі види хлібного дерева досить витривалі та славляться високими врожаями. Навіть за не найліпших погодних умов вони можуть приносити плоди тричі на рік і плодоносити впродовж 50 років. М¢якуш плоду подібний на хліб, а кожен вид плоду ще й має інший аромат. Зазвичай, на смак він щось середнє між хлібом і картоплею. Його можна варити, готувати на парі, запікати або смажити. Часто з нього роблять десерти. Плід також сушать і перемелюють, а коли його законсервувати без м¢якуша, він зберігатиметься роками.

У листя хлібного дерева загортають їжу, наприклад рибу чи курятину, щоб під час готування м¢ясо зберегло соковитість і аромат. Очищене насіння теж їстівне і має горіховий смак. Деколи з дерева збирають смолянистий сік, який, немов жувальну гумку, дуже люблять жувати діти. Яке ж різноманітне використання! Неважко зрозуміти, чому деякі мешканці островів у Тихому океані особливо люблять хлібне дерево.

Раніше, мабуть, Ви не думали про це чудове творіння природи як про скарб або як про щось привабливе чи цінне.

Інші статті за цією темою:

admin Written by:

4 Comments

  1. Pet
    Квітень 29, 2010
    Reply

    Хочу туди- де хліб росте на деревах, а банани і кососи валяються під ногами, даючи можливість ніжитися на сонечку, не переймаючись буденними клопотами, нерозділеними почуттями, політичними авантюрами та іншими благами цивілізації… 🙂

  2. Травень 3, 2010
    Reply

    “Бананові республіки” не завжди найкраще місце, пане Pet. Бо добре тільки там, де нас нема…

  3. Pet
    Червень 13, 2010
    Reply

    Таки правда…. Добре тільки там, де вас нема… :))

  4. Червень 13, 2010
    Reply

    Гм, і що б це значило?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

− 1 = 2