ATLAPETES LATINUCHUS – ПТАШКА З ПРИСМАКОМ СЕНСАЦІЇ

atlapetes.jpg

Андрій М. Заморока

Історія з відкриттям чергового підвиду Атлапети латинської (Atlapetes latinuchus yariguierum) у Колумбії набула присмаку сенсації, хоча у науковому плані – це цілком буденне явище, адже за рік по всій планеті відкривають з десяток нових для науки видів птахів. Та ще якби то був новий вид, а тут маємо справу лише з підвидом Атлапети латинської, для якої відомо близько десяти підвидів, розповсюджених по всій тропічно-екваторіальній частині Анд: від Чилі і Перу до Венесуели. Розголосу ця новина набула після публікації матеріалів у Віснику Британського орнітологічного товариства восени 2006, яку підхопили і жваво обговорювали ЗМІ, зокрема, Associated Press, Daily Mail, День і безліч Інтернетівських видань. Звичайно, цього не міг оминути і Станіславівський Натураліст, проте ми вирішили виправити ту кричущу помилку, яку допускають журналісти, акцентуючи увагу на відкритті нового виду.

Здавалось би, нічим непримітне, і навіть, дрібне відкриття, а підняло чималу хвилю всепланетарного захоплення. Можливо, це, радше, пов’язано із самою країною, де відбулось відкриття – Колумбією, в якій триває громадянська війна, діють воєнізовані клани наркобаронів і лише частковий контроль уряду над територією країни… Тоді науковці, що працювали за програмою заповідання Брітіш Петролеум, безперечно, є справжніми героями. Окрім того сама програма передбачала заповідання території і відкриття цього підвиду стало одним із ключових арґументів для створення Національного парку. Колумбійська влада, після всепланетарного обговорення відкриття, таки створила національний парк у горах Яріґві, але зі смішною площею – 700 квадратних кілометрів, що для серйозної охорони біоти є занадто малим. Гори Яріґві – це північно-східне відгалуження Андійської гірської дуги в межах Колумбії, яке зусібіч, окрім півдня, оточене рівнинами і долинами річок. За місцевими леґендами, у цих горах проживало плем’я Яріґвес, яке чинило спротив конкістадорам, а під загрозою підкорення всі індіанці покінчили життя самогубством. Тепер гори та назва племені увіковічені у підвидовій назві маленької пташки.
У Колумбії налічується близько двох тисяч видів птахів, тому сюди, в Еквадор та Перу їдуть десятки орнітологів з надією зробити чергове відкриття. І такі відкриття повторюються з року-в-рік. Щодо самої Атлапети латинської, то це є дрібна пташка з ряду горобцеподібних, яка має характерне забарвлення – від оливкової до цілком чорної спинки, яскраво-жовтого черевця та яскравого помаранчевого чубчика. Різні підвиди відрізняються як яскравістю забарвлення, так і присутністю дрібних білих плям на крилах і біля очей. Яріґвійський підвид характеризується дуже насиченим вугільно-чорним забарвленням спинки і крил, які мають такий же відтінок що й “маска” довкола очей, а також відсутністю білих плям. Вчені відібрали кілька екземплярів пташок для музейних фондів, а також взяли проби ДНК для визначення ступеню спорідненості нового підвиду з раніше відомими. Як стверджують вчені, Атлапета латинська є дуже зручним об’єктом для вивчення мікроеволюційних процесів та видоутворення у природі, що пов’язано з ізоляцією різних популяцій та швидкою зміною поколінь.
 

admin Written by:

Be First to Comment

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 + = 34